Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitstel voor nieuwe regels jaarverslaglegging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De nieuwe regels voor jaarverslaglegging gaan hoogstwaarschijnlijk een jaar later in. Die toezegging deed minister Klink van VWS in een overleg met de Tweede Kamer over de bekostiging van ziekenhuizen op 7 april. Daarmee zijn technische faillissementen van tien ziekenhuizen per 1 juli voorkomen.
Uitstel voor nieuwe regels jaarverslaglegging

De NVZ vereniging van ziekenhuizen had voor de faillissementen gewaarschuwd. Ziekenhuizen moesten in de oorspronkelijke plannen door de afschaffing van het bouwregime hun boekwaarde per 1 juni baseren op de reële bedrijfswaarde. Dat zou echter tot zulke grote afschrijvingen leiden, dat tien ziekenhuizen een negatief eigen vermogen zouden krijgen en dus technisch failliet zouden zijn.

Overgangsregeling kapitaallasten

Klink heeft echter afgesproken met de Raad voor Jaarverslaglegging dat de nieuwe regels een jaar later ingaan, omdat de liberalisering van het bouwregime stil staat. De minister hield wel een slag om de arm, omdat de raad als voorwaarde had gesteld dat de overgangsregeling kapitaallasten, die Klink op 1 april naar de Kamer heeft gestuurd, in 2011 wordt ingevoerd. Daarmee moet de Kamer nog akkoord gaan.

75 miljoen extra

Een Kamermeerderheid staat welwillend tegenover Klinks overgangsregeling. Alleen PvdA, VVD en D66 willen nader overleg over de lengte en de ingangsdatum. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen pleitte voor een jaar uitstel, omdat dit ziekenhuizen meer zekerheden geeft. Klink weigert dit echter, omdat dit 75 miljoen euro kost. De Kamer zal vandaag in een procedurevergadering besluiten hoe dit probleem op te lossen. Waarschijnlijk krijgen de Kamerleden volgende week een technische briefing van ambtenaren.

DOT pas in 2012

Verder is duidelijk dat DOT niet in 2011, maar pas in 2012 wordt ingevoerd. Ziekenhuizen die dat willen, kunnen wel met het nieuwe systeem schaduwdraaien, zodat ze inzicht krijgen in de gevolgen die invoering van DOT voor de bedrijfsvoering zal hebben. Het is niet uitgesloten dat er grote omzetverschuivingen tussen ziekenhuizen zullen ontstaan.

Kapitaallasten care

Over de care en de ggz zegde Klink toe volgende week meer duidelijkheid te geven over de kapitaallastenproblematiek. De resultaten van het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit naar de omvang van het boekwaardeprobleem zullen dan bekend worden. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Klink komt met oplossing kapitaallasten

Papieren nieuwsbrief Zorgvisie

Lees het volledige verslag in de papieren nieuwsbrief die volgende week verschijnt. Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.