Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ultimatum vakbonden cao VVT is verlopen

Het door Abvakabo FNV gestelde ultimatum aan de werkgevers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) is vrijdagochtend om tien uur verlopen. De vakbond schrijft in een persverklaring nu alle juridische mogelijkheden te hebben om acties te organiseren. Werkgeversorganisaties ActiZ en BTN hebben de bonden laten weten dat ze het ultimatum verwerpen.
Ultimatum vakbonden cao VVT is verlopen

Bestuurder Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV zegt dat de werkgevers na het uitbrengen van het ultimatum wel een nieuw bod hebben uitgebracht. “Dat bod is ontoereikend. Praten heeft pas zin als de werkgevers tegemoet komen aan de eisen die in het ultimatum staan. Werkgevers bieden nu een loonsverhoging, maar pakken die aan de andere kant weer terug door voor te stellen dat werknemers hun leeftijdsuren inzetten voor scholing. Scholing wordt nu betaald uit het scholingsbudget die elke instelling al hoort te hebben. Zo wordt scholing een speelbal. Dat is niet eerlijk omdat werknemers scholing belangrijk vinden om betere zorg te kunnen verlenen.”

Leeftijdsuren

Daarnaast willen de bonden het huidige systeem van leeftijdsuren handhaven, terwijl de werkgevers dit juist willen afschaffen. De bonden zijn wel bereid om het systeem om te vormen, zoals dat recent is gebeurd bij andere zorgcao’s (Ziekenhuizen, Geestelijke Gezondheidzorg, Gehandicaptenzorg). In dat vernieuwde systeem kunnen werknemers vrije tijd krijgen om zorg en arbeid, werk en privé beter te combineren. ”Het omvormen van de leeftijdsuren moeten we zuiver houden”, zegt Van der Hoorn, ”en niet vanwege de kosten voor de werkgever vermengen met scholing.”

Actie

Een van de actiemiddelen die Abvakabo FNV wil inzetten de komende maanden is het verstoren van de administratieve processen bij de verschillende organisaties. De werkgevers in deze sectoren zijn voor financiering van de activiteiten deels afhankelijk van formulieren die door de werknemers worden ingevuld. Met het verstoren van dit proces wil Abvakabo FNV de druk op de werkgevers opvoeren zonder de cliënten te treffen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NU’91: ‘Jaarlijkse loonsverhoging cao VVT is schone schijn’

Nieuw overleg cao VVT aan zijden draadje

Cao-onderhandelingen VVT weer vast

Werkgevers willen totaalonderhandeling cao VVT

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Deze actie juich ik wel toe,maar aan de andere kant heeft ook de bond al een heleboel regelingen vrij gegeven denk aan alle arbeidsvoorwaarden voor bv ouderen enz.Dus bonden niet alleen “Softe”acties want we staan al bekend dat we de clienten niet in de steek laten,maar wel ons zelf.Leden ook jullie roep ik op om niet alles aan te nemen voor zoete koek.