Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Groningen onderzoekt webtechnologie bij schizofrenie

Mario Gibbels
Is webtechnologie in te zetten om schizofrenie te behandelen? Die vraag willen het UMC Groningen en het Instituut voor Wiskunde en Informatica (IWI) van de Rijksuniversiteit Groningen beantwoorden doormiddel van onderzoek.

Het onderzoek dient twee doelen: “Bezien of de patiënt zelf meer invloed kan krijgen op de behandeling en nagaan of dit kan leiden tot voorkómen van opnames of een verkorting van de opnameduur”, aldus het UMC Groningen.

De onderzoekers willen dat patiënten gaan werken met softwareprogramma My Care genaamd. Die software kan patiënten beter informeren en ze daardoor tot meer gelijkwaardig gesprekspartners maken van hun behandelaars. Ook contactmogelijkheden tussen patiënt en behandelaar en tussen patiënten onderling maken deel uit van de webtechnologie.

Het onderzoek moet uitwijzen of patiënten zo beter hun ziekte zelf kunnen managen. De onderzoekers hopen er bijvoorbeeld op dat de patiënt vaker contact heeft met de behandelaar, en dat lotgenotencontact tussen patiënten toeneemt. Ook kan het effect van medicatie sneller of beter blijken.

Het onderzoek zal vier jaar gaan duren. In Nederland is nog niet eerder bij deze groep patiënten deze nieuwe vorm van zorg toegepast. Voor dit onderzoek is een subsidie ontvangen van ZonMW, de Nederlandse organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.