Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMCG komt met zorg op afstand app voor revalidatie

Mark van Dorresteijn
Het UMC Groningen Centrum voor Revalidatie heeft samen met Centric een app ontwikkeld waarmee cliënten en coaches op afstand met elkaar communiceren via iPads. De app is ontwikkeld in het kader van Rehab-4-Life, een vernieuwingsproject voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in de regio Groningen.
UMCG komt met zorg op afstand app voor revalidatie

De app is onlangs in gebruik genomen bij het revalidatiecentrum locatie Beatrixoord in Haren. De komende maanden worden alle ervaringen vastgelegd en wordt onderzocht hoe de toepassing op de iPad het beste kan worden ingezet bij het coachen op afstand. Op basis van de test bij Beatrixoord, wordt besloten of ook andere locatie uitgerust worden met de vorm van zorg op afstand.

Coaching op afstand

De coaching richt zich vooral op ondersteuning bij praktische problemen, zoals het gebruik van hulpmiddelen of bij hulpvragen op sociaal-emotioneel vlak. Met de camera’s in de iPad is het voor de cliënt mogelijk elkaar te zien tijdens het spreken en bepaalde voorwerpen of handelingen aan de coach te tonen.

Project

In Rehab-4-Life onderzoekt het UMCG samen met ketenpartners als zorgverzekeraars en gemeenten hoe de coach zo effectief mogelijk ingezet kan worden in een netwerk van NAH-getroffenen en hun naasten. Het project heeft drie pijlers: coachen aan huis, coachen over afstand en kennis- en informatie-uitwisseling. Reden voor het project is onder meer een studie van het UMCG Centrum voor Revalidatie waaruit blijkt dat de thuissituatie van mensen met NAH vaak schrijnend is. Veel patiënten komen na ontslag uit het revalidatiecentrum in een neerwaartse spiraal terecht van functieverlies, langdurige nabehandelingen, arbeidsongeschiktheid, relatieproblemen, depressie en sociaal isolement.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

1 REACTIE

  1. Een heel goede ontwikkeling, zo’n app. De schrijnende situatie van NAH clienten in de thuissituatie is heel herkenbaar. Suggestie ter overbrugging naar deze nieuwe toepassing is het inzetten van eerstelijns ergotherapie in de thuissituatie. Deze zorg wordt voor 10 uur per jaar max. vergoed vanuit de basisverzekering. Met een overdracht vanuit RC kan de 1e lijns ergotherapeut met de client werken aan verdere implementatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.