Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMCG krijgt miljoen voor onderzoek naar diabetes

Mark van Dorresteijn
Paul de Vos, onderzoeker UMC Groningen, gaat onderzoek doen naar de eilandjes van Langerhans voor de behandeling van diabetes type 1. Hij heeft hiervoor een miljoen dollar subsidie ontvangen van het Amerikaanse diabetesfonds, de Juvenile Diabetes Research Foundation.
UMCG krijgt miljoen voor onderzoek naar diabetes
Foto: ANP - Koen Suyk

De Vos gaat onderzoeken welke factoren een rol spelen bij de overleving van eilandjes van Langerhans. De eilandjes van Langerhans bevinden zich in de alvleesklier en bevatten cellen die zorgen voor de productie van insuline. Bij mensen met diabetes type 1 vernietigt het eigen afweersysteem deze cellen, waardoor er functieverlies optreedt en het lichaam geen insuline meer aanmaakt.

Verpakken van eilandjes

Een mogelijke behandeling om diabetes type 1 te genezen, is transplantatie van de eilandjes van Langerhans in kapsels die beschermen tegen effecten van het afweersysteem. Het ‘isoleren’ van eilandjes van Langerhans uit de alvleesklier is een bewerkelijk proces en bovendien sterven veel donorcellen na transplantatie in het lichaam. Door de eilandjes te verpakken in een speciaal materiaal kan een goede barrière worden gevormd tegen afweercellen, zodat deze de eilandjes – afkomstig van een donor – niet kunnen vernietigen.

Voorkomen functieverlies

Samen met onderzoekers van de universiteit van Californië gaat De Vos onderzoeken aan welke voorwaarden geïsoleerde eilandjes van Langerhans moeten voldoen om functieverlies na transplantatie te voorkomen. Dit preklinisch onderzoek moet leiden tot aanbevelingen voor het optimaal verpakken van de eilandjes van Langerhans om ze te beschermen tegen het menselijk immuunsysteem.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.