Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

UMC’s Amsterdam weigeren patiënten op basis postcode

Ook het AMC en het VU medisch centrum in Amsterdam weigeren patiënten op basis van hun postcode. Dat blijkt uit een uitzending van het radioprogramma De Praktijk. Minister Klink van VWS zei vorige week in de Tweede Kamer dat deze postcode-check alleen door het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM) werd uitgevoerd.
UMC’s Amsterdam weigeren patiënten op basis postcode

“Het mag niet en het gebeurt niet”, zei Klink tijdens het spoeddebat. SP-Kamerlid Henk van Gerven denkt dat de minister niet goed is geïnformeerd door de koepel van academische ziekenhuizen. Van Gerven wilde een motie indienen om de uitsluiting van patiënten op basis van hun woonplaats te verbieden. De minister vond dat overbodig, omdat het al verboden is. “Nu blijkt het toch te gebeuren”, reageert Van Gerven in het radioprogramma. “Dat is een slechte zaak, want de keuzevrijheid van patiënten is een onvervreemdbaar en onvoorwaardelijk recht.”

Weigering patiënten

Medewerkers van het programma probeerden een afspraak te maken bij een neuroloog in het AMC en het VUmc. In beide gevallen werden zij geweigerd op basis van hun postcode. Later gaven de ziekenhuizen toe dat zij patiënten buiten een bepaalde regio weigeren en vaak doorverwijzen naar andere ziekenhuizen. Het azM meldt inmiddels te zijn gestopt met de weigering van patiënten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Klink uit kritiek op postcodecheck azM

Patiënt wil schadevergoeding van stamcelkliniek

Operatiekamers VUmc uit voorzorg dicht

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.