Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Umc’s dragen financieel bij aan behoud oudere werknemer

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt gaan umc's financieel bijdragen aan het behouden van oudere werknemers. Dat blijkt uit een nieuwe generatieregeling als onderdeel van de cao van de umc's.   
Geldstapels660.fotolia

Door het nieuwe generatiebeleid kunnen ouderen minder werken, terwijl zij er financieel gezien niet op achteruit gaan. In arbeidstijd kunnen oudere werknemers bijvoorbeeld 80 procent gaan werken en 90 procent loon krijgen.

Krapte op de arbeidsmarkt

Dat geprobeerd wordt oudere werknemers te behouden, komt door de krapte op de arbeidsmarkt. Er moeten meer jonge mensen instromen. Als ouderen langer blijven, kunnen ze deze jongeren begeleiden. Tegelijkertijd kunnen jongere mensen instromen op aantrekkelijkere contracten omdat de ouderen ruimte maken. 

Achterstallig onderhoud

Volgens Elise Merlijn, voorzitter StAZ en bestuurder FNV Zorg & Welzijn draagt de regeling bij aan een evenwichtiger personeelsbeleid. ‘Het mes snijdt aan twee kanten. Er zijn veel oudere werknemers en eigenlijk is de afgelopen jaren heel weinig geïnvesteerd in jongere werknemers. Dit is ook een regeling om achterstallig onderhoud op te lossen.’

Lokale uitwerking

De nieuwe afspraken hebben geen bindend karakter. Ze worden verder lokaal uitgewerkt. Vakbond FNV verwacht dat alle UMC’s het generatiebeleid overnemen. Momenteel lopen er al gesprekken met de besturen van UMC Groningen, Radboudumc en Maastricht umc+. De komende tijd worden de gesprekken met alle umc’s gevoerd.

Zelf verlof kopen

In de nieuwe afspraken staat onder meer dat medewerkers zelf in de gelegenheid worden gesteld verlof te kunnen kopen en er is een regeling waarbij onder voorwaarden ouderen hun dienstverband kunnen terugbrengen tot 50 procent van een voltijd dienstverband.

Voortzetten generatiebeleid algemene ziekenhuizen

In juni loopt de cao voor medewerkers van algemene ziekenhuizen af. FNV legt een looneis van 5 procent neer bij NVZ. Verder wil FNV afspraken maken over het voorzetten van het generatiebeleid en het terugdringen van de werkdruk.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.