Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCU en NKI willen joint venture kankerzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Met de joint venture van het UMCU en het Antoni van Leeuwenhoek/NKI ontstaat een van de grootste kankerzorgcentra van Nederland. De ACM moet nog groen licht geven.
UMCU en NKI willen joint venture kankerzorg
Foto: ANP - Frank van Beek

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis/Nederlands Kanker Instituut (AVL/NKI) willen al hun activiteiten op het gebied van kankerzorg bundelen in een gezamenlijke joint venture. Die moet 1 januari 2015 van start gaan. De aanvraag is op 30 december binnengekomen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), zo valt op de website van de ACM te lezen. De ACM zal binnen vier weken een beslissing nemen.

Antoni van Leeuwen Ziekenhuizen

UMCU en AVL/NKI werken al jaren samen. Een jaar geleden kondigden ze al aan dat ze alle kankerzorg in een alliantie wilden onderbrengen. Het UMCU heeft in 2013 alle kankerzorg uit de verschillende afdelingen ondergebracht in één divisie, vertelt woordvoerder Rolf Disseldorp. ‘Dat is uniek in Nederland. Alle kennis en kunde in het ziekenhuis is gebundeld in één divisie. Die werkt in 2014 nog onder de vlag van het UMCU, maar moet per 1 januari 2015 opgaan in een joint venture met AVL/NKI. Het UMCU stoot in feite alle kankerzorg af, maar we worden wel mede-eigenaar van de nieuwe joint venture. Die heeft als werktitel Antoni van Leeuwen Ziekenhuizen.’

Grootste kankercentrum

Met de nieuwe joint venture ontstaat een van de grootste kankercentra van Nederland. Het UMCU is op het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam na het grootste ziekenhuis in Nederland. Het AVL/NKI is een van de grootste gespecialiseerde kankerziekenhuizen in Nederland. Waarom dan nog groter groeien? Volgens Disseldorp is bundeling van grote aantallen patiënten nodig om de kwaliteit te optimaliseren. Maar kankerpatiënten in Amsterdam moeten nog wel wat te kiezen hebben. Disseldorp verwacht geen problemen bij de gang langs de ACM. In Amsterdam kunnen patiënten naar het VUmc of het AMC, in Utrecht en omgeving zijn er voldoende topklinische ziekenhuizen die aan kankerzorg doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.