Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UVIT gaat goedkoop pacemakers inkopen

Verzekeraarscombinatie UVIT gaat samen met ziekenhuizen pacemakers inkopen op de internationale markt. Op deze manier kan er landelijk ongeveer 18 miljoen euro worden bespaard.

Verzekeraarscombinatie UVIT gaat samen met ziekenhuizen pacemakers inkopen op de internationale markt. Op deze manier kan er landelijk ongeveer 18 miljoen euro worden bespaard.

De gemiddelde prijs die een ziekenhuis voor een pacemaker betaalt, ligt 25% hoger dan bijvoorbeeld in Duitsland. Volgens woordvoerder Erik Lelieveld van UVIT heeft een individueel ziekenhuis in de praktijk te weinig schaalgrootte en macht om op de internationale markt dergelijk lage prijzen te kunnen bedingen.

Vrije markt

“Nu de markt voor, en de financiering van ziekenhuiszorg per 1 januari verder wordt vrijgegeven, wordt het lonend om gezamenlijk internationaal te gaan inkopen”, zegt Lelieveld. Hij rekent uit dat er 100 tot 120 pacemakers per ziekenhuis worden ingekocht. Nationaal gaat het dus om ongeveer 12.000 pacemakers die nu in inkoopprijs variëren van 4000 tot 10.000 euro. “We kunnen door gezamenlijk in te kopen jaarlijks 18 miljoen euro besparen”, zegt Lelieveld.

Tien ziekenhuizen

UVIT heeft het consultancy bureau Coppa Consultancy ingeschakeld om te inventariseren welke ziekenhuizen mee gaan doen aan de gezamenlijke inkoop. Deelname staat volstrekt vrij en UVIT neemt de organisatie van de inkoop op zich. Bij deelname vanaf ongeveer tien middelgrote ziekenhuizen kunnen de inspanningen al rendabel zijn.

Protheses

Dat de inkoop doorgaat staat in ieder geval vast. Lelieveld kon nog geen namen noemen van ziekenhuizen die mee doen. “We gaan sowieso pacemakers kopen en verwachten in september te kunnen evalueren hoe succesvol deze pilot is geweest. Bij succes is deze vorm van inkoop ook toepasbaar op andere soorten van medische hulpmiddelen als protheses en dergelijke.”

Kwaliteitsgaranties

De vrije keuze voor de cardioloog aan merken en soorten pacemakers en bijbehorende condities blijven volgens UVIT hoe dan ook volledig overeind. Ook zal aan de kwaliteitsgaranties niet worden getornd. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

UVIT: ‘Zorgverzekeraars moeten meer risico lopen’

Website:

UVIT

Coppa Consultancy

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.