Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond: ‘Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam werkt onveilig’

Abvakabo FNV trekt aan de bel over de situatie bij de grootste private ziekenvervoerorganisatie in Nederland, het Verenigd Ziekenvervoer te Amsterdam (VZA). Volgens de bond ontduikt het VZA de cao en zijn de zorgambulances onveilig.
Vakbond: ‘Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam werkt onveilig’

De zorgambulance van VZA rijdt met minder goed uitgeruste auto’s en met minder goed opgeleid personeel. Bovendien komt het personeel dat op de zorgambulance rijdt niet voor in de cao en daarmee ontduikt het VZA de cao. Dat schrijft Abvakabo FNV in een persbericht.

Opleiding verpleegkundigen

Vanaf 1 januari 2011 geldt voor personeel op ambulances één cao (sector cao ambulances). Tot 1 januari valt het personeel op ambulances nog onder vier verschillende cao’s. Zowel in de oude cao’s als in de nieuwe cao wordt uitgegaan van zeer goed opgeleide verpleegkundigen, die in levensbedreigende situaties professioneel kunnen handelen. In de functieomschrijving van de verzorgende op de ‘zorgambulance’ stelt het VZA volgens de bond veel minder eisen aan opleiding en ervaring, maar in de taakomschrijving moet ook deze verzorgende eerste hulp kunnen verlenen in levensbedreigende situaties.

In verweer

Fred Seifert, vakbondsbestuurder bij Abvakabo FNV: “Ik verdenk de werkgever ervan enkel te willen bezuinigen op personeelskosten, maar dat kan niet zomaar. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Deze functie komt ook helemaal niet voor in de cao, wij zullen samen met werknemers hiertegen in verweer komen.”

Vervolgstappen

Personeel bij het VZA is bang dat de functie van ambulanceverpleegkundige wordt uitgehold. In overleg met de werknemers bij het VZA overweegt Abvakabo FNV vervolgstappen tegen de onderneming. Ook de ondernemingsraad bij het VZA heeft negatief geadviseerd over de zorgambulances. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Onrust bij ambulancepersoneel Amsterdam om vergunning

‘Schrappen landelijke meldkamer ambulancezorg is onverstandig’

Ambulancezorg door brandweer is profesioneel onmogelijk’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.