Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond wil actie voeren tegen sluiting zorghotels

Redacteur Zorg+Welzijn
Drie zorghotels van het Rode Kruis zullen over twee jaar worden gesloten als gevolg van bezuinigingen. “Ernstig zieke en gehandicapte patiënten kunnen geen vakantie meer houden”, zegt vakbond Abvakabo. “We zullen op termijn afscheid moeten nemen van een aantal collega’s”, aldus directeur Cees Breederveld van het Rode Kruis.
Vakbond wil actie voeren tegen sluiting zorghotels

Het is financieel niet mogelijk om drie zorghotels in eigen beheer te houden, zegt Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. De sluiting van de drie hotels zet de vakantie van honderden patiënten en het werk van 48 medewerkers en 1100 vrijwilligers op het spel, aldus vakbond Abvakabo. “De zorghotels zijn uniek vanwege de uitgebreide faciliteiten. Cliënten die gebruikmaken van de zorghotels, verblijven vaak het gehele jaar in een verpleeghuis of worden thuis verzorgd.”

Onderzoek

Vanwege noodzakelijke bezuinigingen heeft een adviescollege van de ledenraad van het Nederlandse Rode Kruis onderzocht welke maatregelen mogelijk zijn. Door het adviescollege is uitgebreid onderzoek gedaan naar de kosten en baten per activiteit van het Nederlandse Rode Kruis. Op basis daarvan heeft het bestuur een pakket maatregelen samengesteld, waarin het uitbesteden van de bijzondere vakanties een belangrijke post is. “Ook in de toekomst blijven we vakanties aanbieden en kunnen we onze gasten onverminderd steunen”, licht Breederveld toe. “Het betekent echter wel dat we op termijn afscheid zullen moeten nemen van een aantal collega’s.”

Petitie

Het verenigingsbestuur van het Rode Kruis moet het besluit in december nog ter goedkeuring voorleggen aan de ledenraad. Abvakabo FNV start een online petitie om sluiting te voorkomen. Betrokken werknemers, vrijwilligers en cliënten kunnen de petitie tekenen op de website van Abvakabo. De vakbond wil op de ledenvergadering van 10 december de petitie aanbieden, samen met werknemers, vrijwilligers, mantelzorgers en cliënten. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Het Nederlands Rode Kruis start online EHBO-cursus

Agis geeft Goois zorghotel niet op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.