Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vakbonden in het geweer tegen fusie Philadelphia

Zes vakbondsorganisaties hebben een brandbrief aan de werknemers van Kruiswerk West-Veluwe Philadelphia Zorg (KWV) en St. Thuiszorg Midden Gelderland (STMG) gestuurd. De beoogde bestuurlijke fusie tussen beide organisaties is volgens de bonden een zeer slechte zaak.
Vakbonden in het geweer tegen fusie Philadelphia

De bonden ABVAKABO FNV, NU’91, FBZ, CNV Publieke Zaak, Unie Zorg en Welzijn en RMU/GMV zijn ongerust over de financiële gevolgen voor de betrokken organisaties van de voorgenomen fusie. Daarnaast zijn de vakorganisaties ongerust over de positie van de werknemers. De bonden proberen geruime tijd met het bestuur van de organisaties rond de tafel te komen om duidelijkheid te krijgen. Het ergert de bonden dat het bestuur tot nu toe nog geen helderheid geeft over de voorgenomen fusie.

Vertrouwen

Volgens bestuurder Jan Kramer van Abvakabo FNV is het vertrouwen van de vakorganisaties in de raden van bestuur door de gang van zaken tot beneden het vriespunt gedaald. “Je ziet de partijen van grote fusieorganisaties in de zorg slechter presteren na de fusie. En het lijkt in dit geval alsof het bestuur helemaal geen verantwoording wil afleggen over wat het personeel kan verwachten ten aanzien van werkgelegenheid. Alle beslissingen worden heel ondoorzichtig genomen zonder enige momenten van medezeggenschap.”

Monsterfusie Espria

Volgens bestuurder Bart ten Have van vakbond NU’91 worden de zorgen deels veroorzaakt door het feit dat KWV onder de paraplu van omstreden fusieorganisatie Espria valt. “De door Philadelphia Zorg overgenomen stichting Kruiswerk West-Veluwe was een positief draaiende instelling. Na één jaar onder Stichting Philadelphia Zorg zit die nu diep in de rode cijfers.” Volgens Ten Have zijn de bonden daarom ook ongerust over de voorgenomen fusie tussen KWV en STMG. De bonden hebben volgens hem tot vier keer toe vragen aan het bestuur van de organisaties gesteld, waarop geen antwoord is gekomen. “Wij willen garanties voor werknemers op het gebied van werkgelegenheid. En we willen zekerheid dat er geen sprake is van uitverkoop van de huishoudelijke verzorging aan de schoonmaakbranche. Dat is relevant nu Espria en het schoonmaakbedrijf Asita breed samenwerken.”

Stemmingmakerij

Vice-voorziter van de raad van bestuur van Espria, Frits Brink zegt: “We zijn verbaasd over de open brief van de bonden. Er is tot dit moment regulier overleg geweest tussen de bonden en Philadelphia, Evean Groep en Woonzorg Nederland. De fusie tussen KWV en STMG is onderwerp van bespreking geweest binnen Philadelphia. Er is zeer recent nog overleg geweest tussen Philadelphia en de bonden. De reactie van de bonden riekt naar stemmingmakerij.” Er is tot nu toe geen overleg geweest op het niveau van Espria, op verzoek van de bonden zelf, omdat er op dit niveau nog geen medezeggenschap is, zegt Brink. “Dat bonden deze voorgenomen fusie op een lijn stellen met de fusie van Espria is ook wat tendentieus. Daarnaast heeft Evean afspraken met de bonden gemaakt ten aanzien van onze samenwerking met de schoonmaakbranche.” Op 8 september staat een afspraak tussen de bonden en de raad van bestuur van Espria. “Dan spreken we nader; we lopen niet op dat overleg vooruit.”

STMG

STMG reageert bij monde van hoofd P&O Luud Zeegers. “Ook wij zijn verbaasd over de brief. Het overleg met de bonden op het niveau van STMG loopt volop. Het bestuur gaat de OR de fusieplannen voorleggen. De OR moet hierop nog haar reactie geven. Pas daarna, in september, is het weer tijd voor overleg met de bonden.” Volgens Zeegers komt de fusie tussen STMG en KWV wel degelijk de zorg ten goede. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kamer negeert rapport monsterfusie

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ja, en nu gaat het gerucht dat het financieel ERG slecht gaat. Frits Brink gaat/is weg ?
    Gezien de tijd dat hij alweer bij Philadelphia zit, ten opzichte van zijn voorgaande functies (lees zijn CV), is het allang tijd dat hij weg gaat en een volgende “stap” zet in zijn carriere !!

  3. Philadelphia is een uiterst dubieuze organisatie. De club staat onder leiding van CDA politici die elkaar het balletje toespelen. Net als vroeger bij de ncrv duldt Frits Brink geen tegenspraak. Hij fuseert graag om zo nog meer mensen onder zich te hebben. Inmiddels overschrijdt hij de norm Balkenende met een ton.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.