Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Value based healthcare is een buzzwoord’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan heeft niet zo veel op met het gedachtegoed van Michael Porter. Hij voert waardegedreven zorg stapje voor stapje in bij het LUMC. ‘We willen wetenschappelijk bewijzen dat het leidt tot betere kwaliteit tegen lagere kosten.’
Willy Spaan, bestuursvoorzitter LUMC
Foto: Paul Tolenaar

‘De zorg is toe aan een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. “Er is nul, echt nul wetenschappelijk bewijs dat VBHC ook werkt. (…) Het Porter-model heeft wel een goede kant: het legt de nadruk op uitkomsten die relevant zijn voor patiënten.”
   FC: VBHC voor deze discussie even reducerende tot uitkomstgebaseerd kwaliteitsmanagement, hangt de eerste stelling af van hoe je wetenschappelijk bewijs definieert.

   Als men daarbij de Cochrane-normen hanteert heeft dhr. Spaan gelijk. Maar neem het voorbeeld van de prostaatkankervordering, zoals beschreven op https://www.zorgvisie.nl/prostaatkankeroperaties-verdwijnen-uit-regionale-ziekenhuizen/.

   Als men de mannelijke, t.a.v. de genoemde normen onderlegde lezers van deze pagina de vraag stelt aan welk ziekenhuis men zelf de voorkeur zou geven, zal de overgrote meerderheid toch een van de vier genoemd onder ‘Koplopers prostaatkanker’ kiezen. Ik zou het in ieder geval wel weten.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.