Value based healthcare is een buzzwoord’

LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan heeft niet zo veel op met het gedachtegoed van Michael Porter. Hij voert waardegedreven zorg stapje voor stapje in bij het LUMC. ‘We willen wetenschappelijk bewijzen dat het leidt tot betere kwaliteit tegen lagere kosten.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Willy Spaan, bestuursvoorzitter LUMC
Foto: Paul Tolenaar

‘De zorg is toe aan een nieuwe manier van kijken naar patiëntveiligheid’, zegt Willy Spaan stellig. ‘We hebben de afgelopen jaren wel heel veel focus gehad op wat er niet goed gaat. Terwijl het aantal calamiteiten echt maar een erg klein percentage is van wat er gebeurt in een ziekenhuis. Daar spendeer je veel tijd aan en er komen aanbevelingen uit voort, maar we hebben geen bewijs dat dingen daardoor beter gaan. Alleen leren van fouten is dus niet voldoende. Het is zinvoller de focus te verleggen op hoe het komt dat zaken vaak goed en veilig verlopen; dat is

1
3938

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. “Er is nul, echt nul wetenschappelijk bewijs dat VBHC ook werkt. (…) Het Porter-model heeft wel een goede kant: het legt de nadruk op uitkomsten die relevant zijn voor patiënten.”
    FC: VBHC voor deze discussie even reducerende tot uitkomstgebaseerd kwaliteitsmanagement, hangt de eerste stelling af van hoe je wetenschappelijk bewijs definieert.

    Als men daarbij de Cochrane-normen hanteert heeft dhr. Spaan gelijk. Maar neem het voorbeeld van de prostaatkankervordering, zoals beschreven op https://www.zorgvisie.nl/prostaatkankeroperaties-verdwijnen-uit-regionale-ziekenhuizen/.

    Als men de mannelijke, t.a.v. de genoemde normen onderlegde lezers van deze pagina de vraag stelt aan welk ziekenhuis men zelf de voorkeur zou geven, zal de overgrote meerderheid toch een van de vier genoemd onder ‘Koplopers prostaatkanker’ kiezen. Ik zou het in ieder geval wel weten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.