Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Prostaatkankeroperaties verdwijnen uit regionale ziekenhuizen’

Anouk Brinkman
Regionale ziekenhuizen zullen in de toekomst geen prostaatkankeroperaties meer uitvoeren. Dat voorspelt uroloog Eric Vrijhof van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. ‘Een stukje visionairschap is in deze belangrijk.’
Uroloog Eric Vrijhof
Uroloog Eric Vrijhof wil het aantal prostaatkankeroperaties in het CWZ verhogen van 300 naar 500. Foto: Catharina Ziekenhuis
Premium

Volgens uroloog Eric Vrijhof blijven

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een goede ontwikkeling.
   Als wij kunnen voorkomen dat mannen onnodig incontinent worden en hun sexuele functie kunnen behouden is deze verandering de moeite waard. Het scheelt persoonlijke ellende en luiers.
   Concentratie geeft bundeling van deskundigheid en de voor en nabehandeling voor patiënten kan in het eigen ziekenhuis dicht bij de woonplaats. Voor andere aandoeningen zoals brandwondenzorg of beenmergtransplantaties vinden wij dit al jaren normaal. Het is voor de patiënten niet moeilijk, wel voor behandelaars die te weinig ingrepen doen om deze ingreep te mogen blijven uitvoeren en dat begrijp ik. Het voorbeeld in Eindhoven waar de specialist naar elders gaat is prima. Ook in West Nederland werken ze op deze wijze in het Anser prostaatnetwerk.

  3. Ik vermoed dat dit de eerste is van veel ingrepen die nog volgen. Vervolgens concentreren we de diagnostiek van de regionale ziekenhuizen in grote centra, brengen we de specialismen die niet direct een ziekenhuisgebouw nodig hebben naar de 1e/1,5 lijn, maken we haast met nieuwe technologie . Het lijkt alsnog hele grote en hele kleine ziekenhuizen de toekomst hebben, en alles wat daar tussenin zit, verdwijnt.

  4. Waarom schieten al die volumenormen zo snel omhoog? De heer Vrijhof beweert dat het in het belang van ‘de patient’ is. Is dat zo? Niemand kan de cijfers controleren, want de onderzoekers werken vrijwel allemaal in UMC’s en/of de grote ziekenhuizen. Zou er ook sprake kunnen zijn van een belang van de grote ziekenhuizen? ja zeker, meer omzet is meer geld. En met name de grote ziekenhuizen; m.n de mastodonten in Rotterdam, hebben zovreselijk veel geïnvesteerd, dat ze wel moeten. Het gaat om visie, zegt Nijhof. Welnu de informatisering zal alle kennis digitaal beschikbar maken en de operatierobots worden goedkoper. Waarom dan toch steeds hogere normen? Om het voor de regionale ziekenhuizen onmogelijk te maken ooit weer te gaan concureren. Daarvoor zijn de investeringen in de grote centra te groot. Visie? Nijhof en de zijnen zijn uit op omzet. En het zou me niet verbazen als ze gesponsord worden door de NS.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.