Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Gerven: Onderzoek weekendsterfte ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Kamerlid Henk van Gerven heeft het kabinet gevraagd onderzoek te doen naar de vergrote kans op overlijden bij een acute ziekenhuisopname in het weekend. Dat meldt de SP op haar website.
Van Gerven: Onderzoek weekendsterfte ziekenhuizen

Engels onderzoek zou hebben aangetoond dat ruim 3300 Engelse spoedpatiënten onnodig in het weekend zijn overleden. Dit is mogelijk te wijten aan onvoldoende personeel in het weekend. De SP wil nu met zekerheid kunnen stellen dat hier in Nederland geen sprake van is.

Onnodige sterfte

De kans op overlijden in ziekenhuizen tijdens het weekend zou in Engeland tien procent hoger zijn dan op een doordeweekse dag. Als de situatie in Nederland vergelijkbaar is met Engeland, zouden hier vele honderden spoedpatiënten onnodig sterven. Daarom wil de SP hierover opheldering van de minister en is verzocht om degelijk onderzoek te doen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Weblog: Sterftecijferbrij

Ruwe sterftecijfers doen ziekenhuizen weinig

Grote variatie in sterftecijfers ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

 1. Beste meneer van Gerven,
  Natuurlijk kun je dit soort zaken ook wel in Nederland aantonen. Maar een ziekenhuis dat dit probleem moet aanpakken, moet extra personeel inzetten in het weekend. Hierdoor kan er doordeweeks minder personeel ingezet worden.
  Conclusie:
  De weeksterfte stijgt licht, de weekendsterft daalt,
  * SP tevreden,
  * Weekendwerkend ziekenhuispersoneel ontevreden
  * aantal doden per saldo exact gelijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.