Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van klacht naar claim: hoe voorkom je escalatie?

Corine Lutz
Steeds vaker krijgen ziekenhuizen te maken met medische klachten die escaleren tot juridische claims. Dat komt niet doordat ziekenhuizen meer fouten maken, maar doordat patiënten assertiever worden en voor hun eigen rechten opkomen, denkt Herm Joosten, onderzoeker aan de Radboud Universiteit.

Onder zijn begeleiding en die van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. In de zorg heerst bij klachten een cultuur van 1. verdedigen en 2. repareren door weer een nieuw protocol toe te voegen. De essentie is dat je een cultuur moet creëren van; “een klacht is een kans”. Een kans om te verbeteren en vaak zit dat in processen en communicatie. Echter zo’n cultuur aanpassing kost veel van mensen (gedragsverandering) en dan is een extra protocolletje toch veel makkelijker………….

    2. Lees alle reacties
    3. @HW
      De kern van de boodschap van Joosten is dat klachten van patienten serieus genomen moeten worden. Jammer dat uw reactie die boodschap gelijk ondermijnt.
      Het “medisch establishment” (zoals u dat noemt) heeft tijdens de Coronacrisis duizenden mensenlevens gered, met gevaar voor eigen leven en ook nog eens gehinderd door wappies en complotdenkers met waanzinnige beschuldigingen.
      Het staat uiteraard iedereen vrij om GEEN gebruik te maken van het “medisch establishment” na een ernstig verkeersongeluk of bij een levensbedreigende ziekte, en te rade te gaan bij Klazien uut Zalk of een dansleraar uit Utrecht.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.