Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vastgoed is blok aan het been van ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen zijn steeds meer geld kwijt aan hun gebouwen. Bijna 40 procent heeft te hoge huisvestigingskosten.
Anp Spijkenisse.jpeg
Foto: ANP/Arie Kievit

Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis, waar het FD over schrijft.

Vastgoed
In 2010 gaf nog 18 procent van de ziekenhuizen teveel uit aan huisvesting. Volgens Patrick Barské, sectorleider gezondheidszorg Arcadis, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van zorg omdat bijvoorbeeld in personeelskosten wordt gesneden.

Ziekenhuizen
Gemiddeld zouden ziekenhuizen tussen de 10 en 12 procent van hun totale budget kwijt moeten zijn aan huisvesting, zo adviseert Arcadis.  Bij sommige ziekenhuizen is dit aandeel opgelopen tot 15 procent. Omdat de marges in de ziekenhuiswereld erg dun zijn, kan dit al snel tot problemen leiden. Spijkenisse Medisch Centrum betaalde lange tijd 1,5 miljoen euro voor een halfleegstaand pand en raakte daardoor in ernstige financiele nood.

Minder winst
Grootse oorzaak is een teruglopende winstgevendheid van ziekenhuizen. De gemiddelde opbrengst per vierkante meter is de afgelopen vijf jaar volgens Arcadis gedaald met 16 procent. Tegelijk zijn de huur- en hypotheeklasten nagenoeg gelijk gebleven.  

1 REACTIE

  1. Dit alles mede dankzij de politiek die gezorgd heeft dat ziekenhuizen nieuwbouw voor eigen rekening moeten nemen en geen financiele garnties meer geven. Nu is men overgeleverd aan de beperkte markt. En moet men een langjarige hypotheek simuleren met renteswaps.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.