Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vastgoedbeleid Klink is ondoordacht’

De plannen van minister Klink rond het vastgoedbeheer van zorginstellingen zijn “draconisch”, “ondoordacht” en “juridisch onhoudbaar”. Dat stelt jurist Klaas Meersma in een advies in opdracht van de koepelorganisaties Actiz, GGZ Nederland, de NVZ en de VGN.

Klink ontvouwde zijn toekomstvisie op het zorgvastgoed afgelopen zomer in de brief Zorg voor ondernemen. Ziekenhuizen worden weliswaar verantwoordelijk voor hun eigen onroerend goed, maar ze mogen niet vrijelijk beschikken over de opbrengsten van het vastgoed. Uitgangspunt is dat door zorgverlening opgebouwde vermogens voor de zorg behouden blijven. Met deze bestemmingsverplichting wil Klink voorkomen dat vermogen, dat binnen de beschermde omgeving van het oude zorgstelsel is opgebouwd, weg lekt uit de zorg. Zorginstellingen die niet kunnen aantonen dat ze hun vermogen voor zorg bestemmen, wil Klink verplichten tot een bijdrage aan de algemene kas.

Rechtsongelijkheid

Volgens jurist Klaas Meersma komt dit neer op eigendomsonteigening zonder compensatie. Dit staat haaks op de Europese rechten van de mens, die een ongestoord genot van eigendom waarborgen. Meersma vindt het criterium van een beschermde omgeving bovendien artificieel. Zorginstellingen hebben bij de opbouw van hun vermogen eerder hinder dan voordeel ondervonden van deze beschermde omgeving. Bovendien bevat het een element van rechtsongelijkheid. Binnen maatschappen opgebouwde goodwill van medisch specialisten laat Klink ongemoeid, terwijl ook dit is opgebouwd binnen een beschermde omgeving.

Bezwaar

Daarnaast laakt Meersma het onduidelijke begrippenlader. Volgens Meersma is het “volstrekt onduidelijk” wat de minister bedoelt wanneer hij spreekt over het “aanwenden”, “behouden” en “bestemmen” van vermogen voor zorgdoeleinden. Het effect van de voortdurende overheidsbemoeienis met het vastgoedbeleid zal er volgens Meersma toe leiden dat externe kapitaalverschaffers worden afgeschrikt. Met Meersma’s advies in de hand beraden de vier koepelorganisaties zich op een officieel bezwaar tegen Klinks voornemens. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.