Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VBHC moeilijk in praktijk te brengen

Value Based Healthcare is een aansprekend concept, maar te vaak weten bestuurders van zorginstellingen niet precies hoe ze het in hun organisatie moeten invoeren.
Olifant In Boom.adobestock

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Vintura dit is opgesteld naar aanleiding van interviews onder dertig vertegenwoordigers van ziekenhuizen, zorgverzekeraars, industrie en patiëntenverenigingen.

Senior consultant Sharon Koenen: ‘Het concept van VBHC is te groots.Michael Porter heeft het eindplaatje geschetst, maar niet de weg er naar toe. Voor veel bestuurders is het moeilijk om dit concept te vertalen in hun organisatie.’

Integrated patient units

Lastig is dat de zorg in Nederland is georganiseerd rond functies en niet rond ziektebeelden. Daardoor ontbreekt een integraal zicht op kosten en ontstaat versnippering, wat weer leidt tot onnodige kosten en risico op fouten bij de overdracht. VBHC biedt oplossingen maar de vraag is hoe deze te bereiken. Koenen: ‘Een belangrijk onderdeel voor Porter vormen de integrated patient units. Dat houdt in dat een ziekenhuis zorg organiseert rondom alle verschillende patiëntengroepen. Zoiets kan alleen als je de hele organisatie kantelt. Bestuurders vragen zich bijvoorbeeld af of er goede tussenvormen zijn die passen in de huidige organisatiestructuur.’

Tijd en geld

Daarnaast vormden gebrek aan tijd en geld voor de noodzakelijke verandering, en het feit dat medische professionals de toegevoegde waarde van VBHC niet zien voor hun praktijk vaak genoemde barrières voor het breed toepassen van VBHC. Deze belemmeringen zijn overbrugbaar, zeggen de onderzoekers van Vintura, mits er wordt ingezet op een cultuur- en mindsetverandering en een sterke leiderschapsstijl. In Nederland en het buitenland zijn er al wel goede voorbeelden te vinden. Het rapport beschrijft de Martini Klinik in Duitsland en de Santeon Groep in ons eigen land. De raad van bestuur van het Sint Antonius Ziekenhuis bijvoorbeeld, legt niet van boven op waar de arts op afgerekend gaat worden, maar vraagt de vakgroep als geheel wat juiste uitkomsten parameters zijn. VBHC is daar onderdeel gemaakt van het dagelijks werk.

Value Based Health Care

Michael Porter introduceerde in 2006 het concept VBHC. Daarbij schetst hij de oplossing voor de stijgende kosten in de zorg: concurreren op patiëntwaarde. VBHC is gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt en het reduceren van de zorgkosten. VBHC geeft antwoord op hoe wij de zorg anders kunnen organiseren en hoe we de zorg onze zorg duurzaam, betaalbaar en meer patiëntgericht maken.

Dossier Kwaliteitsnormen Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken… Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.