Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel lof voor voorgestelde Wmo-wijziging Renske Leijten

SP-Kamerlid Renske Leijten verdedigde vandaag haar initiatiefnota voor de Wmo 2015 in de Tweede Kamer. Leijten wil de gemeentelijke basiszorg uitbreiden met huishoudelijke verzorging, dagbesteding en mantelzorgbegeleiding. ‘Burgers zouden niet meer naar de rechter moeten om zorg af te dwingen van gemeenten. Met een wettelijk basispakket wordt een einde gemaakt aan gemeentelijke willekeur en rechtsongelijkheid.’
leijten.jpg

‘Dankzij de bezuinigingen van dit kabinet is zorg afhankelijk geworden van de postcode. Niet de zorgverlener en cliënt, maar de gemeentegrens is op dit moment bepalend voor de zorg die mensen krijgen. Aan deze postcodezorg wordt met uitbreiding van de gemeentelijke basiszorg een einde aan gemaakt’, aldus Leijten. 

Basispakket
Tijdens het debat spraken alle Kamerleden en de aanwezige staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hun lof uit voor de initiatiefnota. Het initiatief voor de wetswijziging van de Wmo 2015 kreeg echter geen volledige steun. VVD-Kamerlid Sjoerd Otters vreest dat met een vast basispakket de beleidsvrijheid van gemeenten te veel wordt beperkt. Volgens Leijten houden gemeenten hun beleidsvrijheid maar krijgt de burger in haar voorstel enkel een betere rechtspositie. Mona Keijzer van het CDA was kritisch op de bekostiging van het SP-plan. Het zou namelijk betaald moeten worden uit de 9 miljard heffingskorting in de Wlz. ‘Dat geld wordt maar voor een derde aan daadwerkelijke zorg uitgegeven’, aldus Leijten.

Afraden
De staatssecretaris ontraadde uiteindelijk de ingediende moties om de Wmo te wijzigen. Volgens hem is de Wmo een ondersteuningswet en geen wet zoals de Wet Publieke Gezondheid waarin precies omschreven staat wat elke burger moet krijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.