In het eerste kwartaal van 2015 kregen 233 duizend jongeren jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering. Dit blijkt uit de eerste voorlopige cijfers sinds de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.
Stijging
Gedurende het eerste kwartaal van 2015 is het aantal lopende jeugdhulptrajecten flink toegenomen. Op 1 januari waren 201 duizend jeugdhulptrajecten actief en op 31 maart 229 duizend, een toename van bijna 14 procent. Die toename komt door de invoering van de Jeugdwet per 1 januari 2015 en is voornamelijk administratief van aard.
Groningen
Gemeten naar het aandeel van de jongeren in jeugdzorg ten opzichte van alle jongeren in de gemeente, blijken in de Groningse gemeenten Appingedam, Pekela en Veendam het hoogste aandeel jeugdhulp te zitten.
Allochtonen
In het eerste kwartaal van 2015 ontvingen 30.590 niet-westerse allochtone jongeren jeugdhulp. Dit komt overeen met 4,1 procent van alle niet-westerse allochtone jongeren in Nederland. Bij westerse allochtone jongeren is dit 4,2 procent. Deze percentages zijn lager dan bij de autochtone jongeren. Vijf procent van de autochtone jongeren ontving jeugdhulp.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?