Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel meer jongeren krijgen jeugdhulp

Het aantal jongeren met jeugdhulp in het eerste kwartaal van 2015 bedraagt ongeveer zestig procent van het aantal jongeren dat in het gehele jaar 2012 jeugdhulp ontving. Dat blijkt uit een evaluatie van jeugdhulp in het eerste kwartaal van 2015 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Veel meer jongeren krijgen jeugdhulp
Foto: ANP XTRA Roos Koole

In het eerste kwartaal van 2015 kregen 233 duizend jongeren jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering. Dit blijkt uit de eerste voorlopige cijfers sinds de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

Stijging

Gedurende het eerste kwartaal van 2015 is het aantal lopende jeugdhulptrajecten flink toegenomen. Op 1 januari waren 201 duizend jeugdhulptrajecten actief en op 31 maart 229 duizend, een toename van bijna 14 procent. Die toename komt door de invoering van de Jeugdwet per 1 januari 2015 en is voornamelijk administratief van aard.

Groningen

Gemeten naar het aandeel van de jongeren in jeugdzorg ten opzichte van alle jongeren in de gemeente, blijken in de Groningse gemeenten Appingedam, Pekela en Veendam het hoogste aandeel jeugdhulp te zitten.

Allochtonen

In het eerste kwartaal van 2015 ontvingen 30.590 niet-westerse allochtone jongeren jeugdhulp. Dit komt overeen met 4,1 procent van alle niet-westerse allochtone jongeren in Nederland. Bij westerse allochtone jongeren is dit 4,2 procent. Deze percentages zijn lager dan bij de autochtone jongeren. Vijf procent van de autochtone jongeren ontving jeugdhulp.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.