Dat blijkt uit het rapport Atlas en scenario’s voor spoedzorg, dat morgen verschijnt. De studie is verricht onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Guus Schrijvers. Hij zegt in het AD dat ambulances in de toekomst moeten kiezen welke patiënten voorrang krijgen en ook bij hartfalen zal er langer op hulp moeten worden gewacht.
Spoedposten
Als oplossing zien de onderzoekers fusies van huisartsenposten en spoedeisende hulp in ziekenhuizen tot spoedposten en een avondspreekuur van huisartsen. De overheid zou geen rekening hebben gehouden met de excessieve stijging.
OLVG in Amsterdam
Ziekenhuizen spelen in op de toegenomen vraag. Zo werkt het OLVG in Amsterdam met een zogeheten triagesysteem, dat patiënten rangschikt op basis van urgentie en de benodigde hulpmiddelen. Patiënten komen na een korte screening in een van de emergency care, urgent care of short care. Voor elke soort zorg zijn aparte behandelkamers ingericht waar de benodigde apparatuur voorhanden is. Daardoor worden dure behandelkamers niet langer onnodig gebruikt door patiënten met lichte verwondingen. De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis was vorig jaar met 44.000 patiënten de drukste van het land. drie afdelingen terecht:
Verklaring toename
De toename van spoedzorg is volgens de onderzoekers moeilijk te verklaren. Het aantal letselgevallen door ongelukken daalt. De groei heeft te maken met de toename van chronische aandoeningen als longaandoeningen of de veeleisendheid van patiënten. Schrijvers suggereert samengaan van huisartsenposten en de spoedeisende hulp in ziekenhuizen tot spoedposten en een avondspreekuur van huisartsen. Ook zou een huisarts spoedzorg op locatie kunnen uitvoeren. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)
Lees ook:
Prijsafspraak mag ook bij spoedzorg
‘Nachtelijke spoedhulp te duur’
Specialisten maken SEH efficiënter
OLVG neemt grootste Spoedeisende Hulp in gebruik