Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Veel pavlovreacties op bezuinigingen zorg’

Redactie Zorgvisie
Veel instellingen in de gezondheidszorg schieten onmiddellijk in een pavlovreactie en stappen naar de rechter als ze te horen krijgen dat ze moeten bezuinigen. Dat heeft waarnemend directeur-generaal Arnold Moerkamp van het ministerie van Volksgezondheid donderdag gezegd tijdens een congres in Amsterdam.

Volgens de topman zou het beter zijn als de instellingen zich realiseren dat bezuinigingen onafwendbaar zijn voor de sector. Ze kunnen volgens hem hun energie beter steken in het verbeteren van de kwaliteit van hun zorg en het verbeteren van de efficiency.

‘Redelijkheid en wijsheid’

Kort geleden kondigden de instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en de medisch specialisten aan naar de rechter te stappen wegens bezuinigingen. Moerkamp zei niet uit te sluiten dat de huisartsen binnenkort volgen. Hij riep de huisartsen op “met redelijkheid en wijsheid” een oordeel te vellen over de kabinetsplannen.

Topambtenaar

Volgens Moerkamp staat ook de gezondheidszorg voor grote veranderingen omdat het kabinet de komende jaren zeer fors moet bezuinigen. De topambtenaar vroeg zich hardop af of het haalbaar is om alle honderd Nederlandse ziekenhuizen te laten voortbestaan. “En we hebben acht academische ziekenhuizen. Het is maar een idee, maar heb je die allemaal nodig?” (ANP)

Lees ook:

Medisch specialisten dagen Klink voor de rechter

VNG: ‘Gemeenten zien hun investering niet terug’

NVZ is ‘ontstemd’ over plannen Klink

1 REACTIE

  1. Je kunt niet aan een bedrijf vragen om zichzelf op te heffen. Centralisatie en verregaande samenwerking van specialismen is een goede zaak zowel kwaliteit als kwantiteit gaan erop vooruit. Wanneer alles efficienter kan, 24/7 ook op OK’s en poliklinieken in ziekenhuizen zodat het geen werktijd kost blijven de goed georganiseerde en samenwerkende (academische )ziekenhuizen bestaan en de rest gaat vanzelf failliet.
    Zo niet ook goed toch want dan heeft iedereen opnieuw het bestaansrecht verworven en zijn er toch niet teveel ziekenhuizen Hr Moerkamp.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.