Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veel ziekenhuizen bieden ongezonde snacks

Mark van Dorresteijn
In 82 procent van de Nederlandse ziekenhuizen staan snoepautomaten met een veelal ongezond snackaanbod. Het gaat om zakjes chips, Mars en andere chocorepen, gevulde en andere koeken.
Veel ziekenhuizen bieden ongezonde snacks

Dat stelt het RTL-programma Editie NL dinsdag naar aanleiding van een eigen onderzoek onder de ziekenhuizen. Editie NL benaderde alle Nederlandse ziekenhuisorganisaties waarvan er 44, de helft, reageerden.

Ongezond snoep- en snackaanbod

Het Voedingscentrum hanteert voor gezonde tussendoortjes een grens van 110 calorieën. De snoepautomaten in de ziekenhuizen bevatten echter vaak snacks die daar ruim boven zitten. Al zijn er wel uitzonderingen. Ongeveer 60 procent van de ziekenhuizen biedt een gezond alternatief zoals broodjes kaas of rauwkost. Maar dat aanbod is gering in vergelijking met de ongezonde snacks. ‘Een ziekenhuis is een plek waar mensen komen om beter te worden en dan is het volstrekt ongepast als mensen geconfronteerd worden met een ongezond snoep- en snackaanbod’, zegt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum in de uitzending.

Kamervragen

De PvdA in de Tweede Kamer gaat Kamervragen stellen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, weet Editie NL. Kamerlid Agnes Wolbert: ‘We doen veel moeite om een gezond aanbod in schoolkantines voor elkaar te krijgen, het zou goed zijn die discussie ook over het aanbod in ziekenhuizen te houden.’

Afspraken

Minister Schippers zegt dat het beleid erop gericht is dat er ook gezonde keuze kan worden gemaakt. ‘Dat kan door gezond aanbod in de snoepautomaat maar ook in het restaurant of de kiosk van een ziekenhuis’, aldus de minister. Ze wijst erop dat de automatenbranche en de scholen al afspraken hebben gemaakt over een gezonder aanbod. ‘Ziekenhuizen kunnen hier ook afspraken over maken’, vindt ze.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.