Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Veel zorgwerkers hebben probleem met flexcontract

Een kwart van de klachten over flexcontracten komt uit de zorgsector. Dat blijkt uit de uitkomsten van het 'meldpunt Kruimelcontracten', dat een half jaar geleden door de vakcentrale FNV is opengesteld. In de sector verpleging, verzorging en thuiszorg werkt volgens brancheorganisatie ActiZ minder dan 10 procent van het personeel met een flexcontract.
Veel zorgwerkers hebben probleem met flexcontract
Foto: ANP Roos Koole

Volgens de FNV heeft het meldpunt Kruimelcontracten in vijf maanden bijna 600 meldingen uit alle sectoren van de economie opgeleverd. Ongeveer een kwart van de meldingen komt uit de zorgsector. De grootste knelpunten die de melders ervaren zijn het gebrek aan zekerheid van inkomen en werk. Bijna 80 procent van de klagers zegt hetzelfde werk te doen als vaste collega’s, maar krijgt minder betaald en krijgt ook niet doorbetaald bij vakantie en ziekte. Het gaat dan over alle sectoren. De FNV spreekt van ‘uitbuiting van oproepkrachten’.

Sociaal overleg

De aanpak van flexibele arbeidscontracten is voor de FNV een ‘hard punt’

3
256

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.