Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veenman: ‘RIBW’s kunnen half miljard goedkoper’

Mark van Dorresteijn
Bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) zijn helemaal niet nodig. Als alle RIBW’s zouden werken met veel minder managers en meer hoogopgeleid personeel op de werkvloer zou de zorg een half miljard euro goedkoper worden. Dat stelt kandidaat-Zorgmanager van het Jaar Johan Veenman, directeur van Stumass, een woonvorm voor autisten, gefinancierd met het pgb.
Veenman: ‘RIBW’s kunnen half miljard goedkoper’

Rubriek: De Genomineerde – Johan Veenman, directeur van Stumass.

Wat is Stumass?

“We regelen sinds mei 2009 in twaalf steden beschermd wonen aan 73 studenten met autisme. Er wonen circa zeven bewoners per locatie. Soms in een aparte woning, soms in een rustig deel van een studentencomplex. We doen dat met 38 medewerkers tegen driekwart van de kosten van RIBW’s.”

Hoe kan dat?

“We hebben geen tussenlaag van managers. Ik heb zelf ruim tien jaar gewerkt als teamleider in een psychiatrisch ziekenhuis en gezien hoe een laag van middenmanagers druk bezig is met beleid maken, overleggen, praten en koffiedrinken. Ze geven leiding aan mbo’ers op de werkvloer. Maar als je het slimmer organiseert, heb je die managers helemaal niet nodig. Wij werken alleen met hbo’ers, maar die hebben juist contact met de cliënten. Die krijgen tweemaandelijks deskundigheidsbevordering. Ze zijn twee keer zo veel ook echt fysiek aanwezig in de huizen als medewerkers van RIBW’s. Nog een manier waarop we geld besparen is dat we geen nachtdiensten uitbetalen. RIBW’s organiseren die vaak vanuit een kantoortje in de buurt van de woningen. Daar slaapt iemand die in geval van nood opgeroepen kan worden. Bij ons is de avonddienst verantwoordelijk voor de nachtdienst. Die laat het dus wel uit zijn hoofd om weg te gaan als de sfeer niet goed is. Bij ons is de avonddienst ’s nachts oproepbaar, maar dat is pas twee keer voorgekomen. Als alle RIBW’s onze werkwijze zouden overnemen, zou de zorg een half miljard euro goedkoper worden. Dan zijn bezuinigingen op het pgb, die het kabinet heeft aangekondigd, helemaal niet nodig.”

Loopt uw initiatief gevaar?

“Dat is niet duidelijk. Staatssecretaris Veldhuizen van Zanten heeft aangekondigd dat ze de basis voor het pgb wil versmallen. Hoe ze dat gaat doen, zal ze in het voorjaar bekendmaken.”

Waarom vraagt u niet een AWBZ-toelating aan via de Wet toelatingen zorginstellingen?

“Dan krijg je te maken met zorgkantoren, hun regio’s en hun productieafspraken. Wij zijn juist een landelijk werkende organisatie gespecialiseerd in studenten met autisme. Onze inspanningen zijn erop gericht om de autisten snel te leren om zelfstandig te leven en hun studie af te maken. We zijn dus meer een doorstroomhuis. Na één à twee jaar verhuizen

de studenten. In de reguliere AWBZ-bekostiging zouden we daarvoor geen beloning ontvangen, maar worden gestraft met een budgetkorting omdat onze cliënten na verloop van tijd minder zorg nodig hebben. De AWBZ-financiering prikkelt niet om zorg beter te doen, maar om budgetten op te maken.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgmanager van het Jaar 2011

Op 7 april vindt het congres Zorgmanager van het Jaar plaats in Breukelen. De Zorgmanager van het Jaar ontvangt daar de ING Excellence Trofee. Naast Johan Veenman zijn Greet Prins en Roxanne Vernimmen genomineerd. Zij zijn respectievelijk bestuursvoorzitter van gehandicaptenzorginstelling Stichting Philadelphia Zorg in Nunspeet en en bestuursvoorzitter van ggz-instelling Altrecht in Den Dolder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.