Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vektis komt met corona impact simulator

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vektis heeft een simulator ontwikkeld die kan nabootsen hoe lang het duurt eer de opgestapelde niet-coronazorg weer volledig is ingehaald. De corona impact simulator maakt berekeningen op basis van declaratiedata van verzekerde zorg.
Vektis komt met corona-impact-simulator
AdobeStock

Jeroen Adema, coördinator in het Datalab van Vektis: ‘Met de simulator schetsen we een beeld van de capaciteit die nodig is om de gemiste zorg in te halen. Zodat de coördinatie van de opgestapelde zorg soepel kan verlopen’.

Uitgestelde zorg

Duidelijk is al wel dat het inlopen van de uitgestelde zorg veel tijd gaat kosten. Voor staaroperaties kan het tot eind 2021 duren eer de ‘opgestapelde zorg’ is weggewerkt, zo berekende Adema. Uitgangspunt is het patroon van staaroperaties dat in 2018 is uitgevoerd. Vektis gebruikt hiervoor de afgesloten dbc’s van dat jaar. Adema: ‘In 2018 opereerden oogartsen in Nederland bijna 200 duizend ogen aan staar. Dat zijn gemiddeld 3.800 staaroperaties per week. In de afgelopen zes weken zijn er bijna geen staaroperaties uitgevoerd. Er zijn dus bijna 23 duizend staaroperaties uitgesteld. Met een beschikbare capaciteit van bijvoorbeeld 105 procent, komen we uit op gemiddeld 3.990 behandelingen per week. Dat zijn 190 operaties bovenop het normale aantal. Je hebt dan bijna twee jaar nodig om 23 duizend staaroperaties in te halen.’

Wachtlijst

Ook ‘verdampte zorg’ speelt een rol bij het voorspellen van de tijd die nodig is om in te lopen. Zo zullen er mensen op de wachtlijst overlijden of mensen zullen een controlebezoek overslaan. Tot slot is het in de simulator ook mogelijk om aan te geven hoeveel behandelingen er wel door gingen in corona-tijd. Bijvoorbeeld omdat een behandeling niet kon wachten. De simulator maakt nu nog geen gebruik van onderhandenwerkdata, maar dat zou wel mogelijk zijn. Momenteel wordt de simulator getest en verder uitgebreid. Vektis wil nu eerst het gesprek aangaan met zorgaanbieders en zorgverzekeraars en de simulator in overleg verder ontwikkelen.

Zorgaanbieders

De simulator is bruikbaar voor veel vormen van zorg, niet alleen in ziekenhuizen maar ook in de ggz en de eerste lijn. Voor ziekenhuizen is de data uit 2018 vertrekpunt, voor andere sectoren zijn al wel zorgdeclaraties uit 2019 beschikbaar. Adema: ‘Als je 100 procent van de normale capaciteit in zet, zie je het patroon uit 2018 of 2019. Die data trekken we door naar 2020. Daar bovenop zal je iets extra’s moeten doen om gestapelde zorg ook te faciliteren. We hebben gezamenlijk dus een flinke uitdaging om de zorg opgelost te krijgen.’

Regionale analyses

Er zijn meer modellen die voorspellingen doen over het inhalen van gemiste zorg, weet ook Adema. ‘Ons sterke punt is dat wij regionale analyses kunnen doen en niet alleen landelijk kijken. Wij hebben een goed beeld bij eerstelijnszorg, zoals huisartsenzorg en ggz. De capaciteitsdruk speelt ook daar en wij kunnen helpen de zorg regionaal goed in te richten.’

Meer lezen over de uitdagingen en oplossingen van zorgorganisaties tijdens deze coronacrisis? Schrijf u nu in voor de Zorgvisie nieuwsbrief en ontvang dagelijks het laatste nieuws en achtergrond verhalen van Nederlandse zorgorganisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.