Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbetertraject Verzorgend Wassen leert prettiger wassen

Wassen met wegwerpwashandjes met lotion is niet alleen minder belastend voor cliënten en verzorgenden, maar het resultaat is ook nog beter. Organisaties in de langdurende zorg die interesse hebben in deze moderne manier van wassen kunnen zich nu aanmelden voor het Verbetertraject Verzorgend wassen van Zorg voor Beter.

Het wassen van mensen die langdurig zorg nodig hebben, kost veel tijd en kan voor cliënten en medewerkers fysiek zwaar zijn. Uit onderzoek is gebleken dat verzorgend wassen minder belastend is voor cliënten en medewerkers, terwijl het resultaat hetzelfde is of zelfs beter. Cliënten worden niet meer gewassen met waskommen, water en zeep, maar met kant-en-klare vochtige wegwerpwashandjes. De washandjes zitten in handzame pakjes die per cliënt gebruikt worden. De speciale niet irriterende, verzorgende lotion vervliegt, waardoor afdrogen niet nodig is. Cliënten liggen hierdoor niet lang bloot, nat en koud, maar zijn in een letterlijke handomdraai weer fris.

Tijdwinst

“Helaas wordt verzorgend wassen nog te weinig toegepast”, vindt projectleider Herman Boers van Vilans. “Deze manier van wassen heeft het imago van een noodoplossing, terwijl gebleken is dat veel cliënten en medewerkers het als veel prettiger ervaren. De tijdwinst is mooi meegenomen, zeker met het oog op de toekomst.”

Introductie

Instellingen die zich opgeven voor het verbetertraject, stellen een veranderteam samen. Dit team introduceert verzorgend wassen in de organisatie en zorgt ervoor dat de nieuwe werkwijze in de organisatie wordt doorgevoerd. Dit gebeurt in eerste instantie op kleine schaal, bijvoorbeeld op een afdeling. Deze pilotfase duurt maximaal zes maanden. Daarna wordt, op basis van de opgedane ervaringen uit de pilot, verzorgend wassen in zes maanden verder in de organisatie doorgevoerd.

Experts

Aan het einde van het traject heeft het veranderteam voldoende handvatten om de resultaatgerichte veranderaanpak ook op andere onderwerpen in de organisatie te gebruiken. De veranderteams worden gedurende het hele traject begeleid door een aantal experts.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.