Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbod nulurencontract simpel te ontduiken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief] Is het nulurencontract in de zorg binnenkort verleden tijd? Nee hoor, werkgevers maken er gewoon een eenuurovereenkomst van. De duur van tijdelijke contracten gaat ook veranderen. Nieuwe trend is het 23-maandencontract.
Verbod nulurencontract simpel te ontduiken

Dit bleek tijdens het Zorgvisie-congres HR in de zorg, op dinsdag 2 december in Utrecht.

De sociale partners mogen dan wel in de cao-VVT hebben vastgelegd dat nulurencontracten in de zorg alleen nog in heel uitzonderlijke situaties mogen worden verstrekt, op dit moment is dat nog nergens wettelijk vastgelegd. In de nieuwe wet Werk en Zekerheid die op 1 januari 2015 ingaat, zou dit verbod wel staan, maar die wet zit zo gammel in elkaar dat advocaten zich al opmaken om daar flink wat gaten in te gaan schieten. Advocaat Frans Landstra: ‘De Wet Werk en Zekerheid is een lawyers paradise‘. We zijn er nog niet over uit of nulurencontracten straks verboden zijn. De juridische werkelijkheid is ook maar een werkelijkheid. Als je dit samen naar tevredenheid kunt oplossen met een eenuurcontract, dan mag dat. Zolang de wal het schip niet keert, kunnen zorginstellingen het zo doen.’

Flexmedewerkers

Directeur Variant Zorg, Marieke Oldewarris, vertelt hoe haar organisatie hiermee omgaat. Variant Zorg is een jonge organisatie die zich richt op de flexibele schil van zorginstellingen. Variant werkt samen met De Vierstroom en past de inzet van flexmedewerkers aan, afhankelijk van fluctuaties in de capaciteit en de zorgvraag. De flexmedewerkers zijn in dienst bij Variant, hebben hetzelfde salaris als bij de organisatie waarin ze werken en werken op dezelfde manier als de vaste medewerkers van De Vierstroom. De verhouding tussen mensen met een oproepcontract en een urenovereenkomst is fiftyfifty. Oldewarris: ‘Je bent als werkgever verplicht om een aanbod te doen voor een urenovereenkomst, maar een werknemer hoeft dat aanbod niet te accepteren. Twintig procent van de mensen wilden een urencontract op basis van het vorig jaar gewerkte aantal uren, de rest wilde het oproepcontract houden. Daarvan hebben we eenuurcontracten gemaakt.’

Ook het ontslagrecht en de ontslagvergoeding veranderen volgend jaar, per 1 juli. De regel voor opeenvolgende tijdelijke contracten wordt drie keer een contract van maximaal twee jaar met telkens zes maanden ertussen. Overigens moet je die zes maanden ook terug rekenen voor alle contracten die na 1 juli 2015 worden gesloten.

Transitievergoeding

De kantonrechtersformule verdwijnt en daarvoor komt in de plaats: de transitievergoeding. Deze is verplicht als werknemers twee jaar of langer in dienst zijn geweest. De hoogte van de transitievergoeding is een zesde maandsalaris per gewerkt half jaar (een derde maandsalaris per gewerkt jaar) bij een dienstverband tot tien jaar en een kwart maandsalaris voor elk half jaar dat het dienstverband langer heeft geduurd dan tien jaar.

Frans Landers: ‘Iedereen is op zoek naar 23-maandencontracten, want dan hoef je  geen transitievergoeding te betalen.’ Opzeggen van contracten hoeft volgens hem niet per se per aangetekende brief: ‘Zeker bij grote groepen kan een aanzegging via een e-mailtje ook. Dat bespaart tijd en energie die je beter ergens anders in kunt steken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.