Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verdeling van zorg strijdig met wet’

Mark van Dorresteijn
UMC’s en algemene ziekenhuizen mogen geen patiënten weigeren op grond van hun postcode. Nu lijkt het ook juridisch onhoudbaar om onderling patiënten of zorgvormen te verdelen. Dat stelt mededingingsadvocaat Arnold Versteeg van Brinkhof Advocaten.
‘Verdeling van zorg strijdig met wet’

“De verdeling is in strijd met het openbaar aanbod dat ziekenhuizen doen”, stelt Versteeg. “Voor zover het om academische ziekenhuizen gaat, is het ook in strijd met het discriminatieverbod omdat die ziekenhuizen tot de overheid behoren. Patiënten die worden geweigerd op grond van hun postcode kunnen zich daardoor beroepen op artikel 1 van de grondwet.”

Geen enkele begrenzing

Het academisch ziekenhuis Maastricht is onlangs door minister Klink teruggefloten toen het alleen nog patiënten uit het eigen postcodegebied wilde behandelen voor de klinische immunologie. Ook het AMC Amsterdam is gestopt met weigeren van patiënten van buiten het postcodegebied. Woordvoerder Johan Kortenray: “Zestig procent van ons aanbod is topreferente zorg. Willen wij die zorg in de lucht kunnen houden, dan moeten wij minder basiszorg leveren. Maar de politiek wil geen enkele begrenzing. Daarom passen wij nu een ontmoedigingsbeleid toe om de instroom te beperken. Patiënten van verder weg, vertellen wij dat er wachtlijsten ontstaan en dat zij beter kunnen worden geholpen in een ziekenhuis dichtbij. Ook de huisarts krijgt in die verwijzingen een grote rol.”

Wachtlijst voor iedereen

Geen goed idee, vindt advocaat Versteeg. “Als er een wachtlijst is, moet die gelden voor iedereen. Niet alleen voor patiënten van verder weg.” De acht UMC’s zitten in zwaar weer. Ze moeten samen 100 miljoen euro extra betalen aan de nieuwe cao, ze krijgen 20 miljoen euro minder van het ministerie van OCW en ze zijn verwikkeld in miljoenen verslindende bouwprocedures. Als bezuinigingsmaatregel willen de UMC’s nu onder elkaar hun dure, toppreferente zorg verdelen. Dat kan omdat zij voor de toppreferente zorg een budget krijgen van VWS, de zogeheten academische component. Zij kunnen zelf bepalen welke zorg en hoeveel zij daarvan leveren.

Wettelijke regeling

Versteeg brengt daar tegenin dat ziekenhuizen die willen specialiseren, moeten laten zien dat patiënten baat hebben bij specialisatie en dat de voordelen daarvan, onafhankelijk van de kwaliteit, aan de patiënten ten goede komen. Bijvoorbeeld omdat premies niet verhoogd hoeven te worden. Ook mag de toegankelijkheid van de zorg niet onnodig geweld worden aangedaan. Maastricht heeft de postcodezorg nu opgeschort, maar nog niet geheel afgeschreven. Het ziekenhuis onderzoekt de mogelijkheden om met omliggende ziekenhuizen afspraken te maken. Die kunnen dan artsen uit het academisch ziekenhuis Maastricht op consultbasis inhuren. Versteeg heeft een ander idee: “Als de nood werkelijk zo hoog is, dan zou ik me kunnen voorstellen dat VWS ingrijpt en een wettelijke regeling gestalte geeft voor de verdeling van functies over ziekenhuizen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

UMC’s Amsterdam weigeren patiënten op basis postcode

Klink: geen ‘postcodebeleid’ bij UMC’s

Klink uit kritiek op postcodecheck azM

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Veel handjeklap en onderlinge verdeel- en heerszaken, gewoon kartelvorming met concurrentiestrijd, te veel vastgoedzorgen en bouwprojecten, statusbouw onder andere, om maar niet te spreken van de leasebakjes. Wat is er nu toch mis met gewoon je werk doen, patiënten behandelen en zo veel mogelijk genezen, goed opgeleide mensen, goed materiaal en ziekenhuis hygiëne? Niemand hoeft een designstoel of een dokter met faam, een krukje is goed en dat behoort de dokter ook te zijn. Ook het aan academische ziekenhuizen verbonden wetenschappelijk onderzoek behoort toe aan ons allen! Iedereen heeft te veel noten op zijn zang. Waar hebben we het nu toch over? Allemaal terug naar je werk, het ligt al veel te lang te wachten ( wachtlijsten?)!
    Postcodebeleid? Ik ben flexibel, werk soms een paar weken in het noorden en dan weer in het zuiden, mijn patiënten zijn van mij, waar dan ook! Het is niet anders! En die van jullie, ziekenhuisbestuurders? Van wie zijn jullie de “zorgverleners”? Precies, van alle patiënten, de zorgpremiebetalers en de belastingbetalers, kortom van degenen die de zorgverlening betalen, ongeacht hun postcode en ongeacht welke “toppreferente zorg” jullie als toppreferent zien. Ziek is ziek en genezen is genezen! Het is vaak het prestigegevoelige van de besturen van ziekenhuizen die de zorg zo complex en overmatig duur maakt. Ik wil het ook wel persoonlijk komen uitleggen als ik onduidelijk overkom, wie durft! Mijn e-mailadres geef ik graag voor een afspraak!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.