Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vergelijking cijfers separatie loopt spaak’

Tussen 2002 en 2008 is het aantal separaties in psychiatrische ziekenhuizen gedaald met ongeveer 20 procent, al blijft het bij een schatting. Dit staat in het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv).

In het juninummer van de MGv, een uitgave van het Trimbos-instituut, plaatsen onderzoekers in het artikel ‘Separaties in psychiatrische ziekenhuizen 2002-2008’ kanttekeningen bij de huidige beeldvorming rond separaties in Nederland.

Vaker separatie in Nederland?

Volgens hen is de suggestie dat in Nederland vaker wordt gesepareerd dan in het buitenland lang niet zeker. De auteurs constateren dat in 2002 tussen de 16.300 en 19.200 separatiedagen hebben plaatsgevonden bij ongeveer 6000 patiënten. In 2008 zou dat aantal volgens een schatting van de auteurs rond de 14.000 en 15.400 liggen, een daling van 20 procent. Het blijft echter lastig om de werkelijke daling weer te geven. De opmerkelijke daling in het aantal separatiedagen “is wellicht minder groot dan gepresenteerd” aldus de auteurs. Definitieverschillen van de term ‘melding’ maken de cijfers moeilijk vergelijkbaar.

Geen overtuigende onderbouwing

Ze stellen daarom dat “de vergelijking van de Nederlandse separatiecijfers met de buitenlandse vanwege verschillen in methodologie en registratiemethoden geen overtuigende onderbouwing kan geven aan de beweringen dat in de Nederlandse psychiatrische ziekenhuizen patiënten vaker gesepareerd worden dan in buitenlandse, alhoewel er wel aanwijzingen in die richting gevonden werden”. Volgens de auteurs zijn zowel de Nederlandse als de buitenlandse cijfers omtrent separatie aan discussie onderhevig en moeilijk vergelijkbaar.

Eenduidige definitie vrijheidsbeperkende interventies

De onderzoekers pleiten in hun artikel voor een internationale, eenduidige definitie, registratie en analyse van vrijheidsbeperkende interventies. In 2008 voerde GGZ Nederland het ARGUS-dagregistratiesysteem, een systeem dat volgens de onderzoekers een betrouwbare weergave biedt van klinische observaties en een belangrijke stap is in de richting van het eenduidig vergaren van separatiecijfers.

Aankondiging onderzoek naar separatie in Nederland

Minister Klink heeft vorige maand een onderzoek aangekondigd naar separatie in Nederland. Een onafhankelijk onderzoeksinstituut gaat onderzoeken wanneer ggz-instellingen overgaan tot separatie en of ze dit melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarnaast wil Klink met het onderzoek inzicht krijgen in de aard, de duur en de omvang van dwangtoepassing. Een kamermeerderheid vindt dit echter ontoereikend en eist ook een onderzoek naar de toezichthoudende taak van de IGZ rond separeren (Zorgvisie – Jeroen van Renesse)

Lees ook:

Kamer roept Klink op matje over separeren

Klink laat separeren onderzoeken

Kamer wil onderzoek naar inspectie

IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz onderzoeken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.