Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkeerde zorg voor autisten

Autisten krijgen vaak de verkeerde zorg. Dat stelde de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vrijdag in het Algemeen Dagblad.
Verkeerde zorg voor autisten

Hulpverleners van Nederlandse zorginstellingen weten vaak niet hoe ze met autistische patiënten moeten omgaan, aldus de NVA. De slechte zorg resulteert niet zelden in angstige of agressieve patiënten die dan vervolgens ten onrechte op een crisisafdeling of zelfs in een isoleercel worden geplaatst. De vereniging zegt veel klachten van familieleden te krijgen. Gebrekkige kennis van hulpverleners zorgt ervoor dat de problemen van mensen met de ontwikkelingsstoornis verergeren.

Traumatisch

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt dat in de afgelopen vijf jaar ruim 150 autisten langer dan een jaar zijn opgesloten omdat hulpverleners niet bij machte waren hen van de juiste zorg te voorzien. “Een traumatische ervaring”, zegt hoogleraar kinderpsychiatrie Rutger Jan van der Gaag tegen de krant. In Nederland wonen momenteel zo’n 160.000 mensen met een vorm van autisme. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Autistische mensen digitaliseren cliëntdossiers

‘Ondermaats autistenhuis Charis blijft nog open’

Ouders autist eisen plek in instelling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.