Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verkiezingsuitslag breekt debat euthanasiewet open

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is blij met de verkiezingsuitslag. Zowel VVD als PvdA hebben zich in hun verkiezingsprogramma’s positief uitgesproken over het voeren van het debat in de Tweede Kamer over euthanasie en hulp bij zelfdoding.
Verkiezingsuitslag breekt debat euthanasiewet open

Samen met D66, GroenLinks en 50Plus, die ook positief tegenover hervorming van de euthanasiewet staan, vormen VVD en PvdA nu een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer.

Euthanasiewet

Het euthanasiedebat is in de afgelopen jaren niet gevoerd, schrijft de NVVE. Van 2002 tot 2010 regeert het CDA in vier opeenvolgende kabinetten en wordt de afspraak gemaakt dat er niet aan de euthanasiewet getornd wordt. In 2010 worden er afspraken gemaakt over steun van de SGP aan het Kabinet-Rutte, in ruil voor tegemoetkomingen op het gebied van gevoelige medisch-ethische kwesties als abortus en euthanasie. In februari 2012 wordt er, tien jaar na het van kracht worden van de wet, in de Tweede Kamer voor het eerst weer uitgebreid over euthanasie gediscussieerd. Aanleiding is het Burgerinitiatief voltooid leven waarvoor de initiatiefgroep Uit Vrije Wil meer dan 116.000 steunbetuigingen ophaalde.

PvdA

De PvdA zegt in haar verkiezingsprogramma het debat te willen blijven voeren over legalisering van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid vinden. Ze wil de uitkomsten van dit debat gebruiken om zo nodig de wet aan te passen.

VVD

De VVD vindt ook dat wilsbekwame ouderen zelf moeten kunnen kiezen voor een waardig levenseinde. De partij schrijft in haar programma initiatieven te steunen die hieraan bijdragen, zoals Levenseindeklinieken. Ook wil de VVD gaan onderzoeken hoe aan de doodswens van wilsbekwame meerderjarigen tegemoet kan worden gekomen door ruimere mogelijkheden in wetgeving vast te leggen.

Henk Krol

Zowel de PvdA als D66 zeggen zich te gaan inzetten om artikel 294 lid 2 in het Wetboek van Strafrecht, dat hulp bij zelfdoding door niet-medici strafbaar stelt, aan te passen. Iemand die op basis van vrijwilligheid en onbaatzuchtigheid middelen en/of begeleiding verschaft aan iemand die het leven wil beëindigen, moet niet langer strafbaar zijn, schrijft D66 in haar verkiezingsprogramma. 50Plus-leider Henk Krol sprak zich voor de verkiezingen al uit voor het geheel afschaffen van artikel 294 lid 2. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

KNMG: Nieuwe richtijn euthanasie

Forse stijging euthanasieverzoeken in Albert Schweitzer

Onderlinge voorwaarden belangrijk bij euthanasie

Nieuwe richtlijn voor arts bij euthanasie

2 REACTIES

  1. Ik merk dat ernstig dementerenden erg lang in een verpleegtehuis liggen. Wat is er eigenlijk op tegen dat als de partner en kinderen het er roerend over eens zijn dat dan euthanasie wordt toegepast. Dat is veel beter dan dat zulks geleidelijk met (veel) medicijnen wordt gedaan. Heel jammer is dat zo weinig mensen een euthanasieverklaring hebben voor als ze dement worden en die toestand niet willen, want dat is vaak de rem om euthanasie niet uit te voeren. Voor mijn vrouw en mij liggen die al jaren bij de huisarts. Ik ken een vrouw die al 13 jaar ernstig dement is en de man kan zich wel voor het hoofd slaan dat hij dat niet geregeld heeft; NIET OMDAT HIJ DIE SITUATIE NIET WIL maar uit liefde voor zijn vrouw. Ik maak het helaas niet meer mee, maar de drionpil komt er; onze jeugd kan die ellende niet opbrengen; daarin hebben wij ze niet groot gebracht; bij mijn kleinkinderen bestaat niets dan fun, fun, fun.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.