Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkoop van nieren op internet stijgt

Mark van Dorresteijn
Het aantal mensen dat een nier te koop aanbiedt op het internet groeit. De afgelopen maanden gooiden zeker 24 Nederlanders hun nier in de verkoop terwijl dat in de voorgaande jaren slechts sporadisch gebeurde. Hierover berichten het AD en de Volkskrant.
Verkoop van nieren op internet stijgt

Het aanbieden van een nier is verboden. Verkopers riskeren een jaar gevangenisstraf. “Het is crisis”, zegt hoogleraar orgaantransplantatie en -donatie Andries Hoitsma van het UMC St Radboud in Nijmegen. “Op deze manier denken ze hun problemen snel op te lossen.” Volgens de hoogleraar krijgt het ziekenhuis regelmatig telefoontjes van mensen die hun nier te koop aanbieden. “Wij zeggen altijd nee. Het is hier verboden. Als je hier als arts aan meewerkt, word je uit je beroep gezet.”

Vergoeding

Hoitsma pleit voor een vergoeding van de overheid voor nierdonoren. Voor een nier wordt op internet tot 80.000 euro neergeteld. “Laat de overheid mensen 50.000 euro betalen voor nieren. Dat is nog altijd minder dan een jaar dialyseren kost: 75.000 euro.”

De Nierstichting is tegen een vergoeding voor nierdonatie. “Geld kan mensen afschrikken. Volgens ons behaal je meer winst door grotere aandacht voor levend doneren. Of door te kiezen voor een systeem waarbij iedereen donor is.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Betere bescherming Haagse nierpatiënten’

Rotterdamse ziekenhuizen werven levende nierdonoren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.