Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vermarkt Nederlands zorgsysteem tot exportproduct’

Mark van Dorresteijn
Nederland kan goed geld verdienen aan zijn kennis over hoe de zorg moet worden georganiseerd. Ondernemers moeten nadenken hoe zij het zorgsysteem als exportproduct kunnen vermarkten. Dat stelt Eric Bartelsman, hoogleraar macro-economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in het FD.
‘Vermarkt Nederlands zorgsysteem tot exportproduct’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Bartelsman prijst de hervorming van de curatieve zorg in het dagblad. ‘De kern is verplichte basisverzekering voor elke Nederlander, de driehoek tussen patiënten, zorgaanbieders en verzekeraars, en de Nederlandse Zorgautoriteit die dit evenwicht bewaakt.’ Hij wijst daarbij naar een onderzoeker uit Chicago die aantoont dat dit systeem ervoor zorgt dat de betere ziekenhuizen groeien en de slechtere hun deuren moeten sluiten.

Stap terug voor politiek

Om de kwaliteit van het zorgsysteem te laten toenemen is het belangrijk dat de politiek het zorgsysteem nu met rust laat, stelt Bartelsman. ‘Zodat ondernemers de komende twintig jaar weten waar ze aan toe zijn. Zij durven dan te investeren in nieuwe zorginnovaties en –technologieën die de kwaliteit verbeteren.

1 REACTIE

  1. Het blijft merkwaardig een systeem te promoten dat zowel in de VS als in Nederland, direct na de introductie tot een explosieve en blijvende kostenstijging heeft geresulteerd. Dit zonder dat vergrijzing, medische technologie en zorgconsumptie als eenduidige boosdoeners kunnen worden aangewezen. Reeds eerder heb ik aangetoond dat niet onze zorg duur is, maar ons zorgsysteem. Zie hiervoor mijn publicatie in medisch Contact. Dat er ontegenzeggelijk verbeteringen in kwaliteit zijn bereikt, hoort op het terrein van de Inspectie thuis. Overigens, wij hebben op de kwaliteitsladder een middenpositie. Landen zonder ons zorgsysteem blijken goedkoper en beter te functioneren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.