Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige draait minder nachtdiensten

Het aantal nachtdiensten dat verpleegkundigen maandelijks achtereen werken is door de jaren heen gedaald. In de jaren zeventig draaiden verpleegkundigen gemiddeld zeven nachten achtereen, tegenwoordig ongeveer vier nachten. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de Nightingale Studie.
Verpleegkundige draait minder nachtdiensten

Ook werken verpleegkundigen tegenwoordig maandelijks minder nachten dan in de jaren zeventig. Daar zijn verschillende mogelijke verklaringen voor, zegt Anouk Pijpe, projectcoördinator van de Nightingale Studie op de site van vakblad Nursing. ‘Vroeger werkten vrouwen misschien vaker fulltime en tegenwoordig meer parttime. Daardoor draaien ze ook minder vaak nachtdiensten’, aldus Pijpe. Ook wetswijzigingen zouden bijgedragen kunnen hebben aan het verminderen van het aantal nachtdiensten. ‘Uit de interviews met verpleegkundigen blijkt dat zij vroeger zeven nachten ’s nachts, zeven nachten overdag werkten.’

Resultaten

Uit de voorlopige resultaten blijkt verder dat 80 procent van de ondervraagden ooit nachtwerk heeft gedaan. 40 procent werkt momenteel ook nog in de nacht. In totaal deden bijna 60.000 (voormalig) verpleegkundigen mee aan de Nightingale Studie.

Nachtritme

De Nightingale studie startte op 1 september 2011 en richt zich op de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen in relatie tot hun beroep en leefomgeving. Een van de speerpunten van deze studie, is de vraag of verstoring van het dag-nacht ritme een rol speelt bij het ontstaan van borstkanker. Of er een verband bestaat tussen nachtwerk en borstkanker kan pas over enkele jaren worden bekeken omdat dan pas duidelijk wordt of bepaalde ziektes vaker voorkomen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes. (Nursing – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Verpleegkundigen op YouTube vaak dom en sexy

Verpleegkundigen willen meer waardering

Opleiding voor HBO-verpleegkundigen van start

Tien miljoen naar gemeenten voor wijkverpleegkundige

3 REACTIES

  1. @Brigit. Als het in Denemarken al onderzocht is waarom dan hier nog een duur onderzoek? Omdat wij hier allerlei zogenaamde adviesorganen, instanties, cursusbureaux en noem maar op hebben, die met HELEMAAL NIETSZEGGENDE DINGEN ook nog een flinke graan mee willen pikken uit de ZEER RUIME ZORGGELDENKAS; die is zo ruim omdat men de patienten ZEER ZWAAR EN SCHANDALIG TE KORT DOET (zal de minister daarover schrijven)

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.