Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen beperken arbeidsrisico’s te weinig

Risicobeperkende maatregelen worden in de dagelijkse praktijk van verpleegkundigen en verzorgenden vaak niet toegepast. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, in opdracht van V&VN.`Er zijn weliswaar instrumenten aanwezig om arbeidsrisico’s aan te pakken, maar hier wordt weinig gebruik van gemaakt.

Ook blijkt uit het onderzoek dat verpleegkundigen en verzorgenden in hun werk grotere risico’s lopen dan de gemiddelde Nederlander in een ander beroep. De beroepsgroep heeft een hogere fysieke belasting en een hogere werkdruk dan andere beroepsgroepen. Agressie en geweld komen relatief vaker voor.

Hoge risicocijfers

Hoewel er in alle zorgsectoren inmiddels afspraken zijn gemaakt en instrumenten ontwikkeld om de risico’s te verminderen, geven de hoge risicocijfers aan dat dit nog onvoldoende resultaat heeft gehad. Instrumenten blijken niet altijd te worden gebruikt. Voor het beperken van de blootstelling aan cytostatica en prikaccidenten zijn bijvoorbeeld veel maatregelen, vooral toegepast in ziekenhuizen. Daarbuiten ontbreekt het nog aan een goede naleving van de bestaande wetgeving en protocollen.

Innovaties

Het rapport beveelt aan om het gebruik van bestaande instrumenten en (hulp)middelen te bevorderen, bijvoorbeeld door naar succesvolle invoering in andere zorgsectoren te kijken en te onderzoeken waarom instrumenten niet gebruikt worden. Ook innovaties in de zorg zijn nodig, vooral om de werkdruk te verminderen. Een goede landelijke registratiemethode moet meer inzicht geven in de mate van blootstelling aan arbeidsrisico’s en gevolgen daarvan voor verpleegkundigen en verzorgenden. (V&VN)

Lees ook:

Het rapport ‘Het grote gevaar van de zorg’

Meldpunt Arbeidsmarkt voor verpleegkundigen

Ervaren verpleegkundigen verlaten de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.