Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verscherping prijsconcurrentie in de zorgverzekeringsmarkt

Het aantal mensen dat overstapt naar een andere zorgverzekeraar, stijgt licht. Dat blijkt uit de marktscan van de zorgverzekeringsmarkt die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor 2010 heeft uitgevoerd.
Verscherping prijsconcurrentie in de zorgverzekeringsmarkt

In 2009 stapte 3,6 procent van de verzekerden over naar een andere verzekeraar. In 2010 was dit 4,3 procent. Deze ontwikkeling zou kunnen duiden op een verscherpte prijsconcurrentie, aldus de NZa in haar persbericht. Consumenten die overstapten, hebben gezamenlijk vijftig miljoen euro minder premie betaald.

Premie

Andere conclusies uit de marktscan zijn dat de premie voor de basisverzekering in 2010 gestegen is en het verzekeringspakket nauwelijks gewijzigd is ten opzichte van 2009. De premieverhoging komt vooral doordat de kosten van de gezondheidszorg zijn gestegen en de overheid de rekenpremie daardoor met 3,4 procent heeft verhoogd. Dit is de premie die de zorgverzekeraars als uitgangspunt nemen.

Naturapolis

Ten slotte blijkt dat de meeste verzekerden voor 2010 een naturapolis of een combinatiepolis met deels gecontracteerde zorg hebben afgesloten. En de vergoeding voor zorg bij een niet door de verzekeraar gecontracteerde aanbieder is de laatste jaren afgenomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Bekostig kinderverpleeghulp uit Zorgverzekeringswet’

Revalidatie ouderen pas 2012 in zorgverzekering

Ouderenrevalidatie Rotterdam al in zorgverzekering

‘Kinderhospice moet in de zorgverzekeringswet’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De kosten van de zorg kunnen omlaag en daarvoor heb ik een aantal punten:Zorg in Nederland in punten;
    1. Zorg moet onze eerste zorg zijn in Nederland
    2. Zorg moet verzekerd worden
    3. Het wettelijk vastgelegde idee van verzekering is: het schadeloosstellen door verzekeraars tegen de geldelijk nadelige gevolgen van dood, letsel, schade en gemis aan verwacht voordeel door een onzeker voorval..
    4. Het enige moment waarop sprake is van onzekerheid is de geboorte.
    5. De verzekering moet dus ingaan bij de geboorte en eindigen bij de dood.
    6. Wij vormen in Nederland een collectiviteit van 17.000.000 mensen.
    7. Er is dus geen ruimte om een aparte groep uit te sluiten van bepaalde onderdelen die zeker zijn (als je een prothese hebt, kun je de tandarts wel uitsluiten).
    8. Het is dwaas om ouderen via hun bond collectief korting te geven, terwijl zij juist het meest aan uitkering zullen genieten.
    9. Ik ben voorstander van het kapitalisme en vrije handel, maar de afgelopen jaren hebben bewezen dat we daar niet al te veel geldelijk voordeel van hebben te verwachten.
    10. Als zorg onze eerste zorg is, dan mag dat best een beetje geleid worden. Vandaar dat ik er voorstander van ben dat de verzekeraars een maatschappelijke verantwoordelijkheid krijgen opgelegd om de zorgverzekering uit te voeren. Zij mogen daarvoor een beloning hebben, maar de commercie moet er voor dat deel van hun activiteiten uit.
    11. Reclame voor zorgverzekering moet worden verboden en op basis van het aantal verzekerden van nu moet worden toegewezen om een gelijke polis te handhaven opdat ieder dezelfde rechten aan een zorgpolis kan ontlenen.
    12. Geen verschil tussen rijk en arm, geen verschil tussen jong en oud, geen verschil tussen gezond en ongezond, Immers dit is juist voor iedereen uiteindelijk onzeker.
    13. Gevolg: de premie per inwoner / per lid van de bevolking zal drastisch omlaag gaan en voor wie de premie (bij veel kinderen in het gezin) niet kan betalen: de belastingdienst kent precies elke inkomens- en vermogenssituatie en kan dan een korting of (gedeeltelijke) kwijtschelding verlenen.
    14. Het is een reëel en vooral eerlijker systeem, dat velen zal aanspreken.
    15. Er moeten zeer zware sancties komen op misbruik en fraude.

    Desgewenst wil ik deze wel uitwerken tot een artikel met wat meer argumentatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.