Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Verslechtering cao VVT leidt tot leegloop’

Mark van Dorresteijn
Ruim veertig procent van de werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg neemt zich voor ander werk te zoeken als de arbeidsvoorwaarden in die sector achteruit gaan. Dat blijkt uit een poll van Abvakabo FNV.
‘Verslechtering cao VVT leidt tot leegloop’

Van de 674 mensen die stemden, stelt slechts 15 procent het werken in de zorg trouw te blijven. Een groot percentage overweegt een andere baan te zoeken (41 procent) en 43 procent raadt anderen af in de zorg te blijven werken.

Verontrustend

Een verontrustend signaal, vindt Abvakabo FNV. “Uiteraard is zo’n poll niet helemaal representatief, maar deze uitkomst hadden we niet verwacht”, zegt cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn van de vakbond. “Het geeft toch aan dat de rek eruit is bij de werknemers. Om leegloop te voorkomen, moeten er gewoon goede afspraken gemaakt worden.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Partijen willen overleg cao VVT hervatten

Ultimatum vakbonden cao VVT is verlopent

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Beste wetje,
    Werkers in de zorg zijn zeker géén klagers! Jij werkt zelf zeker niet in de zorg of je hoeft van je inkomen geen gezin te onderhouden. Natuurlijk kun je het werk heel leuk maken en er heel veel voldoening uit halen maar een goede CAO is toch ook van wezenlijk belang. Ik hoop dan ook van harte dat werkgevers dit ook in gaan zien want we krijgen in de toekomst anders echt niet meer voldoende mensen die in de zorg willen werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Heb zelf jaren in de zorg gewerkt en raad nu iedereen aan om een ander vak te kiezen.
    Het vak op zich was mooi maar wordt verpest door slechte cao s en ik herken waar eric in deze al voor waarschuwde, je krijgt alleen nog hypotheekslaven en andere slaven die in de zorg werken.
    De spirit is er uit bezuinigd.

  4. Eric, ik ben het niet met je eens..
    Juist door alle administratie
    laat ik vaak voor wat het is en
    werk zoals het voorheen zo normaal was..zorg in 1 pakket..
    Ik ga pas uit de zorg als
    ik meer dagen moet komen opdraven voor dezelfde uren die ik nu in 1 dienst werk..
    Of niet meer te combineren valt met werk van partner..
    Zorgsector heeft dan altijd keus gehad qua personeel;
    dat is nu wel aan opraken..
    Behalve via uitzendbureaus dan..dan
    kom je niet meer terug waar
    het beroerd werken is …

  5. Natuurlijk lopen de mensen niet weg uit de zorg, alleen al de economische situatie laat dat niet toe. Wat ik echter minstens zo gevaarlijk vind als leegloop, is de frustratie. Mensen raken gefrustreerd, gaan met tegenzin hun werk doen. Dat heeft consequenties voor de kwaliteit van de zorg; de plek waar de frustratie tot uiting komt is de werkvloer. Ik vrees dat misstanden kunnen toenemen. Hakken gaan in het zand voor vernieuwingen. Burn-out neemt toe, kortom: de poll geeft een gevaarlijk signaal af waar iets mee gedaan moet worden!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.