Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Vertrokken top MC Alkmaar incasseert miljoen

Mark van Dorresteijn
Drie vertrokken bestuurders van MC Alkmaar (MCA) ontvingen vorig jaar ruim een miljoen euro. Dat meldt Medisch Contact op basis van onlangs gedeponeerde jaarverslagen van MCA en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. Het betreft bestuurders Hans Kedzierski, Frits van den Broek en Freek Korver.
Vertrokken top MC Alkmaar incasseert miljoen

Het Gemini en MCA verkeerden vorig jaar in een bestuurscrisis na een fusie die niet werd gedragen door de medisch specialisten. Dat leidde tot spanningen, een uittocht van bestuurders en de komst van een interim-voorzitter. In totaal was het MCA/Gemini in 2010 aan Kedzierski, Van den Broek en Korver 1.041.694 euro kwijt.

Hans Kedzierski

Ondanks het vertrek van voorzitter Kedzierski begin 2009 blijkt hij in 2010 nog een inkomen van 210.906 euro in ‘Alkmaar’ te hebben genoten. Volgens het ziekenhuis is met hem ‘een regeling getroffen die tot oktober 2010 financiële consequenties heeft gehad voor het MCA’. Hoewel Kedzierski het overgrote deel van 2009 dus ook niet voor het ziekenhuis werkte, streek hij dat jaar overigens bijna een kwart miljoen op, meldt Medisch Contact. Sinds maart 2009 is hij bestuursvoorzitter van GGZ Friesland.

Frits van den Broek

Frits van den Broek, opvolger van Kedzierski, kreeg voor zijn acht maanden interim-voorzitterschap in 2010 303.297 euro. Het voorgaande jaar lag dat bedrag op 343.127 euro. Van den Broek, die afgelopen augustus werd opgevolgd door Harry Luik, is tegenwoordig interim-bestuurder van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse.

Freek Korver

In de negen maanden die Korver in 2010 voor het ziekenhuis werkte, verdiende hij een inkomen van 164.877 euro. Daarnaast kreeg hij dat jaar een ontslagvergoeding van 331.743 euro. Met onkostenvergoeding en werkgeversbijdragen kwam zijn totale inkomen vorig jaar uit op 527.491 euro. Korver werkte sinds november een half jaar als interim-bestuurder bij het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Sinds begin deze maand leidt hij De Tjongerschans in Heerenveen.

Reactie raad van toezicht MCA

John van de Langenberg, voorzitter van de raad van toezicht van MCA Gemini Groep, laat tegenover Zorgvisie weten dat de afzonderlijke bedragen het gevolg zijn van de contractuele verplichtingen die over en weer waren aangegaan. “Met de nieuwe bestuurders zijn contracten gesloten overeenkomstig de nieuwe beloningscode voor bestuurders van ziekenhuizen, zoals die is overeengekomen tussen de koepelorganisaties van toezichthouders en bestuurders.” Van de Langenberg stelt verder dat de raad van toezicht zich volledig bewust was van de transparantie en daar ook de volledige verantwoordelijkheid voor neemt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Frits van den Broek interim-bestuurder MC Alkmaar

Vertrekkende Kedzierski: “So be it”

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

  1. dieven! gewoon alles terug betalen met rente en een fikse werkstraf op de overbelaste verpleegafdelingen waar met dit gestolen geld veel goeds gedaan had kunnen worden als deze vuile graaiers niet hun eigen ego belangrijker vinden dan de zorg voor hun medemens.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Raden van Toezicht,
    Woorden als doelmatigheid in de zorg, “er is nog veel te winnen”, lucht in de kolom etc etc, u hoort die woorden toch ook vaak gebruiken in de Zorg? Waarom dan die riante contracten afsluiten met uw bestuurders tesamen met clausules, die de functie totaal risicoloos maken?? Ga nu eens vissen in andere vijvers met vissen die minder veeleisend zijn, meer risico willen lopen en waarschijnlijk net zo vakkundig zijn. Waarom niet?

  4. Ego’s hebben twee waarden: eigenwaarde en de waarde van geld.
    In de zorg werken meer mensen die andere waarden betrachten. Kijk maar om je heen. We werken in de zorg met een doel voor ogen: de gezondheid van de patient.
    Er is een vraag die niet meer gesteld wordt: wordt de patient hier beter van? Het draagt vraag en antwoord in zich. Het geeft richting en inhoud aan de oplossing die men kan kiezen bij alle vraagstukken in de zorg. Wie stelt hem nog? Wie durft deze vraag vanaf nu te stellen?
    En als je het idee hebt dat het antwoord dat je krijgt niet klopt: blijf vragen, elk antwoord kan je afleiden.
    Indien medewerkers en management zich niet afstemmen met deze vraag dan blijven we allemaal meedoen met een spel waar wij en de patient niet “gezonder” van worden.
    Is dit nieuw? Nee hoor, we zijn lichtelijk afgedwaald omdat we in systemen moeten denken, kwaliteit zou met regels en protocollen te behalen zijn. Geloof niet dat het waar is. Protocollen en regels zijn voor veiligheid voor medewerkers en de patiënt. Dus ook noodzakelijk.
    Maar de mens is toch meer? De patiënt is toch meer? Wij zijn toch meer?
    Weten we niet allemaal dat kwaliteit in ons hart zit. En het hart is niet zoals ons voorgelogen wordt; Lief, zacht, betrokken.
    Het hart is meedogenloos als het een vermoeden krijgt van de leugen die men ons voor zal houden als waarheid. Het hart durft de vraag te stellen: wordt de patiënt hier beter van?

  5. Is er geen enkele organisatie die zelf de verantwoordelijkheid neemt bij het opstellen van wurgcontracten met dit soort criminelen?
    Die organisaties moeten onderhand toch weten dat dit soort praktijken bij veel bestuurders “normaal” is.
    Of zijn ze bang dat wanneer ze die criminelen niet instellen ze niet voldoende “know how” bennenhalen.
    Volgens mij zijn er genoeg capabele mensen die niet tot ditzelfde kringetje behoren die men beter kan aanstellenin de verschillende besturen, van wat voor instelling dan ook, o.a. zorg, banken of grote industrie
    Als al die organisaties dat nou in dezelfde periode doen….dan zijn we in ieder geval van deze gangsters af.

  6. Neem nu zo’n Frits van den Broek.
    Eerst medisch specialist, dan vele jaren goedbetaalde directeur van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven.
    En dan gaan ze vervroegd met pesioen dankzij de gunstige regelingen van het PGGM, waar ze toen nog gebruik van konden maken. En dan is het nog niet genoeg en gaan ze aan het bijklussen in de vorm van dikbetaald interim-management. En de ene klus hebben ze nog niet verknald of de volgende wacht al weer… Natuurlijk weer dik betaald, naast het vette pensioen. Zijn er geen capabele jongeren die de capaciteiten hebben om een zorginstelling te leiden ? Geef ze de kans, tegen “normale” arbeidsvoorwaarden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.