Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars bezorgd om fraude in wijkverpleging

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars spoorden vorig jaar een bedrag aan zorgfraude op van 18,9 miljoen euro. Het merendeel betrof fraude met pgb’s, maar de fraude in de wijkverpleging neemt toe. Verzekeraars maken zich zorgen.
hand grjipt geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat blijkt uit de jaarlijkse controle- en fraudecijfers van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.

Zorgfraude

In totaal 1284 fraudeonderzoeken leverden 24,8 miljoen euro onterechte declaraties op. Bij 18,9 miljoen euro daarvan bleek het daadwerkelijk te gaan om fraude. Het aandeel pgb-fraude komt op 13,5 miljoen euro. In de wijkverpleging is voor 2 miljoen euro aantoonbaar gefraudeerd.

Intensiveren

Zorgverzekeraars spreken van fraude als een regel is overtreden en er sprake is van bewust of opzettelijk handelen waardoor er onterecht voordeel wordt behaald. Met name over de stijging van fraude in de wijkverpleging zijn de verzekeraars beducht. Ze intensiveren daarom hun inspanningen om fraude ook op dit relatief nieuwe terrein zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken.

 

Jaartal

Geconstateerde onterechte declaraties via  achterafcontroles

Vastgestelde fraude

Onjuistheden via fraudeonderzoek

2016

€ 367 mln

€ 18,9 mln

€ 6 mln

2015

€ 485 mln

€ 11,1 mln

€ 9 mln

2014

€ 449 mln

€ 18,7 mln

€ 34,1 mln

2013

€ 329 mln

€ 9,4 mln

€ 17,9 mln

2012

€ 198 mln

€ 6 mln

€ 10 mln

 

Onterechte declaraties

Het bedrag aan onterechte declaraties daalde vorig jaar met 113 miljoen euro, van 505 miljoen euro in 2015 naar 392 miljoen euro in 2016. Hiervan ging het bij 367 miljoen euro om onopzettelijke fouten die bij achterafcontroles aan het licht kwamen. Dat is 7,7 miljoen euro meer dan in 2015. Onterechte declaraties worden teruggevorderd of via een nieuwe declaratie gecorrigeerd.

Zorgverleners

Zorgverleners declareren steeds beter, constateert ZN-directeur Petra van Holst: ‘Hoe accurater hun declaraties, hoe meer geld daadwerkelijk kan worden besteed aan zorg.’ Patiënten leveren daaraan zelf ook een bijdrage. Van Holst: ‘Zij melden het steeds vaker aan hun zorgverzekeraar als hun nota niet lijkt te kloppen.’

Dossier Fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.