Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars gaan polis digitaal aanbieden

DEN HAAG – Verzekeraars bieden klanten binnenkort de mogelijkheid om een verzekeringspolis volledig via internet af te sluiten. Nu dat ook al mogelijk, maar de verzekering is pas geldig als de bijbehorende stukken schriftelijk naar de klant zijn gestuurd.

Minister Piet Hein Donner van Justitie past de wet aan zodat verzekeraars polissen helemaal via internet kunnen afsluiten. Dit schrijft dagblad Trouw. Dat scheelt een hoop papierwerk, voor zowel de consument als voor de verzekeraars. “Het bespaart ons, maar ook de consument veel geld, want de administratieve lasten worden niet meer doorberekend in de premie”, zegt een woordvoerder van de Bond van Verzekeraars in de krant. “Voor de consument is het bovendien heel handig. Al die papieren documenten zijn niet meer nodig. Ze hebben een volledig overzicht op de computer.”

Eerste

Grote verzekeraars als Achmea treffen al voorbereidingen om een digitale polis via internet te introduceren. “De verzekeraar die als eerste volledige digitaal gaat, zal er de meeste nieuwe klanten bij krijgen”, verwacht de bond. In Trouw zegt de woordvoerder: “Vooral jonge mensen in de leeftijd van achttien tot dertig jaar doen alles via internet. Daarom is internetbankieren ook zo’n succes.” Nederland is het eerste land in Europa waar straks via het web polissen kunnen worden afgesloten. De mogelijkheid om schriftelijk een polis af te sluiten zal blijven bestaan. Bij pensioenfondsen daarentegen, waar verzekeraars ook een belangrijk aandeel in hebben, is het nog niet mogelijk om een digitale polis af te sluiten.

Kritisch

De Consumentenbond reageert in Trouw positief op de elektronische polis. “De digitale weg is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Kijk naar internetbankieren. Het is logisch dat ook verzekeraars van deze mogelijkheid gebruik gaan maken”, zegt een woordvoerder. “Maar we zullen kritisch blijven volgen of consumenten daadwerkelijk minder gaan betalen. Daarnaast moeten ze altijd de keus blijven houden tussen het afsluiten van een polis via internet of schriftelijke.” (Trouw)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.