Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars sturen met eigen risico

Meer dan de helft van de zorgverzekeraars gebruikt het verplicht eigen risico als instrument om verzekerden te stimuleren bij het maken van keuzes. Dit blijkt uit de tweede rapportage Monitor Eigen Risico van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa heeft in opdracht van het ministerie van VWS onderzocht hoe zorgverzekeraars het eigen risico aanwenden als sturingsinstrument.

Preferente behandelingen

Zorgverzekeraars kunnen het verplichte eigen risico gebruiken als middel om de keuzes van hun verzekerden te beinvloeden. Iemand die bijvoorbeeld een behandeling ondergaat bij een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar speciale afspraken heeft gemaakt, hoeft dan geen eigen risico te betalen. Vooral in het B-segment wordt het sturingsinstrument al volop ingezet. Verwacht wordt dat het ook zal worden gebruikt bij de keuze voor preferente medicijnen en hulpmiddelen.

Effecten onduidelijk

In deze tussentijdse rapportage komt naar voren dat de regeling en de effecten voor de zorgverzekeraars nog niet helemaal duidelijk zijn. Ook is in de verhouding tussen het inkoopvoordeel en de kosten voor het niet in rekening brengen van het eigen risico niet voldoende inzichtelijk. Volgens de NZa zullen kennis en ervaring ervoor zorgen dat zorgverzekeraars meer inzicht krijgen in de toepasbaarheid. Begin 2009 komt de NZa met een eindrapportage waarin meerdere thema’s met betrekking tot het eigen risico worden belicht. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Zilveren Kruis geeft geld bij voorkeursbehandeling

Menzis geeft prijsvoordeel aan topzorgziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.