Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzoek om euthanasie al jaren stabiel

Redacteur Zorg+Welzijn
Het aantal meldingen van hulp bij zelfdoding is sinds uitvoering van de wet in 2002 iets toegenomen. Het aantal verzoeken aan huisartsen om euthanasie niet. Dat blijkt uit de Continue Morbiditeits Registratie Peilstations van het NIVEL. “Door de wet zijn huisartsen beter opgeleid om te gaan met verzoeken tot euthanasie.”
Verzoek om euthanasie al jaren stabiel

Huisartsen kunnen goed aan de regelingen van de wet voldoen. Dat is de conclusie van Nivel-onderzoeker en huisarts Gé Donker, die hierover een boek schreef. Het aantal meldingen nam sinds invoering van de wetgeving in 2002 iets toe. Het aantal verzoeken aan huisartsen voor euthanasie echter niet. “Huisartsen verlenen niet vaker euthanasie”, stelt de NIVEL-onderzoeker, “maar het wordt wel meer gemeld en vaker als optie besproken met de patiënt. Dat komt de kwaliteit en transparantie ten goede.”

Peilstations

Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) houdt sinds 1977 het aantal verzoeken aan huisartsen om euthanasie bij. Tussen 1977 en 1990 nam het aantal verzoeken iets toe, tussen 1991 en 2004 daalde het weer licht en dit stabiliseerde tussen 2005 en 2007. Donkers baseert zijn gegevens onder meer op de Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL, een representatieve groep van 61 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken, die wekelijks rapporteren.

Empathie

Organisaties voor een vrijwillig levenseinde pleiten voor een lijst, waarmee patiënten gemakkelijker een andere arts kunnen vinden, als de eigen arts niet in wil gaan op een euthanasieverzoek. Volgens Donkers is een euthanasieverzoek ook voor de arts emotioneel erg belastend: “Je kiest voor het vak om optimale zorg te leveren en euthanasie kan daar onderdeel van uitmaken. Een huisarts verleent alleen euthanasie vanuit empathie voor de patiënt die daarom vraagt.” Donkers stelt dat er na invoering van de wet in 2002 geen ‘euthanasiehype’ is ontstaan omdat de regeling met veel zorgvuldigheidscriteria is omgeven. “Als je euthanasie bij wet goed regelt, kun je huisartsen in de opleiding en nascholing trainen in het omgaan met euthanasieverzoeken.” (Zorgvisie – Carolien Stam foto: ANP Robin Utrecht)

Lees ook:

De euthanasiearts komt bij u thuis

‘Wettelijk recht voor vrager euthanasie’

KNMG: Verwijs door bij moreel bezwaar euthanasie

Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19 procent

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.