Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN: ‘20 miljoen extra nodig voor zware doelgroep’

Redacteur Zorgvisie
Er is de komende anderhalf jaar 20 miljoen euro extra nodig om de meerzorg van mensen met een ernstige meervoudige beperking te verruimen. Dat schrijft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in een brandbrief aan staatssecretaris Martin van Rijn.
Handicap_Fotolia_56632364_450.jpg
Foto: Fotolia

De groep cliënten waar het over gaat is erg breed, de leeftijden variëren van 2 tot 55 jaar, terwijl de ontwikkelingsleeftijd tussen de 0 en 24 maanden ligt. Volgens de VGN schieten de tarieven voor de zorg aan deze groep ernstig tekort, terwijl de groep steeds verder groeit, inmiddels zijn er ruim 8000 mensen met een ernstige meervoudige beperking. ‘Mensen met een meervoudige complexe handicap komen in aanmerking voor een zorgzwaartepakket (zzp 8), vaak aangevuld met zogenoemde meerzorg. Dat gaat om hoge bedragen’, schrijft de vereniging. ‘En toch knelt het, zowel in de thuissituatie als bij de zorgaanbieder is het huidige tarief onvoldoende om de noodzakelijke zorg te financieren. In de thuissituatie schiet de zorg tekort en levert dit spanningen op voor het gezin.’

Onhoudbaarheid zware doelgroep 
De VGN zegt steeds meer signalen binnen te krijgen over de onhoudbaarheid van de situatie. Volgens de vereniging proberen gehandicaptenzorgaanbieders wel te voldoen aan de zorgvraag van de zware groep cliënten, maar vraagt die om deskundigheid, fysieke kracht en de juiste instelling bij medewerkers. Niet iedereen kan dit aan en wil deze zorg leveren en zorgaanbieders proberen ervoor te zorgen dat de medewerkers die dit wil doen duurzaam kunnen worden ingezet.

Extra geld nodig voor meerzorg 
De oplossing volgens de VGN: de meerzorgregeling. Op dit moment maakt 3 procent van de 8000 cliënten met een ernstige meervoudige beperking gebruik van meerzorg, de toeslag die kan worden uitgekeerd als het basistarief niet hoog genoeg is. Maar doordat de doelgroep groeit, zullen er ook meer mensen gebruik gaan maken van de regeling, zo verwacht de VGN. De komende tijd zal dat ertoe leiden dat er ongeveer 15 tot 20 miljoen euro aan het budget voor meerzorg zal moeten worden toegevoegd. ‘Het huidige demissionaire kabinet zal hiervoor voor dit jaar een bedrag van 5 miljoen beschikbaar moeten stellen en voor 2018 15 miljoen moeten opnemen in de begroting.’

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.