Bluiminck heeft de brief verstuurd aan de zorgkantoren DSW, Zorg en Zekerheid, Zilveren Kruis, Menzis, VGZ en CZ. De groep mensen met een EMB is in anderhalf jaar tijd gegroeid van 6000 naar ruim 8000 cliënten, staat in de brief te lezen. De zorg voor hen vraagt volgens de VGN-directeur om specifieke deskundigheid, fysieke kracht en de juiste instelling. Om die zorg te krijgen, kunnen mensen met een EMB aanspraak doen op een zorgzwaartepakket. De tarieven die daar nu voor zijn vastgesteld zijn volgens Bluiminck te laag. ‘Het huidig tarief voor het zzp schiet echter in veel gevallen tekort om de gewenste kwaliteit van leven voor deze cliënten te kunnen waarmaken. Het huidige tarief is net voldoende voor de noodzakelijke basiszorg’, schrijft hij.
Meerzorg mensen met ernstige meervoudige beperking
Van de groep mensen met een EMB, maakt op dit moment 3 procent gebruik van meerzorg. ‘Onze verwachting is dat dit snel zal stijgen, omdat een veel grotere groep cliënten deze extra zorg nodig heeft en aan de voorwaarden van de regeling voldoet’, schrijft Bluiminck aan de zorgkantoren. ‘Hoewel de regeling meerzorg op zich openstaat voor de EMB-doelgroep, moet meerzorg naar onze mening voor hen toegankelijker worden. In de praktijk komt meerzorg te weinig in beeld bij EMB. Deels omdat de huidige regeling erg is gestoeld op mensen met gedragsproblemen. Dit maakt het aanvragen van meerzorg bij EMB onnodig complex en tijdrovend en schrikt daardoor eventuele aanvragers af.’
Oplossing voor problemen mensen met meervoudige beperking
De VGN wil dat er stappen worden gezet zodat mensen met een ernstige meervoudige beperking de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. ‘Op zijn vroegst zal in 2019 voor een deel van deze cliënten verbetering van de kwaliteit van leven bereikt kunnen worden door mogelijk hogere tarieven voor deze doelgroep. Komend jaar verwachten wij dat de regeling meerzorg in deze kwaliteitsslag moet voorzien.’ Volgens de VGN is de aanvraag voor meerzorg te ingewikkeld en moet die worden vereenvoudigd. Ook stelt de vereniging voor groepsmeerzorg toe te passen bij de doelgroep en zorgaanbieders in overleg met het zorgkantoor een meerzorg budgetberekening te laten maken. Tot slot vindt de VGN dat er in de contracteerruimte rekening moet worden gehouden met de groei van het aantal EMB-cliënten dat gebruik zal willen maken van meerzorg.