Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ koopt ‘zinnige zorg’ in

Coöperatie VGZ focust met de zorginkoop voor volgend jaar op de opschaling van het programma ‘zinnige zorg’. Dit is het programma waarmee VGZ betere zorg voor de patiënt wil realiseren, tegen lagere kosten.
Ab-Klink_VGZCopyright450.jpg

In het programma ‘Zinnige zorg’ spreken zorginstellingen die mee willen doen met VGZ af hun omzet terug te brengen. De verzekeraar faciliteert die krimp. De zorgorganisaties mogen zelf aangeven hoe ze de onnodige zorg willen terugbrengen. Ab Klink, lid van de raad van bestuur van VGZ: ‘Het afgelopen jaar hebben we een alliantie gevormd van tien instellingen die goede voorbeelden van zinnige zorg aandragen en doorontwikkelen. We willen dit jaar zoveel mogelijk andere zorgaanbieders stimuleren om die ook in hun eigen praktijk toe te passen. Daarmee zorgen we samen met zorgaanbieders voor betere zorg én voor beheersing van de kosten.’

Brede implementatie
Klink vervolgt: ‘Coöperatie VGZ zet zich de komende jaren maximaal in voor een brede implementatie van bewezen good practices, omdat gemotiveerde artsen ons hebben laten zien dat het werkt. Het is fantastisch om te zien hoeveel energie deze benadering losmaakt bij professionals en bestuurders in de zorg. Als we de nu gevonden good practices kunnen gaan toepassen in alle ziekenhuizen, kunnen we het komende jaar al tientallen miljoenen euro’s besparen én betere zorg voor de patiënt realiseren.’

Goede voorbeelden
Er zijn momenteel zes ‘leertuinen’ voor zinnige zorg in de medisch-specialistische zorg, geestelijke gezondheidszorg, langdurige zorg en eerstelijnszorg, of een combinatie daarvan. Die hebben volgens VGZ veertig goede voorbeelden opgeleverd die aantoonbaar leiden tot zinnige zorg en breder kunnen worden toegepast. Samen met de zorgaanbieders die ze hebben ontwikkeld, zijn zogenoemde opschaalplannen gemaakt. Leden van de alliantie voor zinnige zorg (negen ziekenhuizen en een ggz-instelling) zijn beschikbaar voor advies en ondersteuning van andere aanbieders die good practices willen overnemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om online monitoring van patiënten met hartklachten of astma waarmee onnodig ziekenhuisbezoek wordt voorkomen; meer tijd voor gesprekken tussen arts en patiënt, zodat vaker alternatieven overwogen en gekozen worden en de inzet van ervaren specialisten op de spoedeisende hulp, waarmee onnodige diagnostiek wordt voorkomen.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.