Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ maakt tarieven ook openbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vandaag maakt Coöperatie VGZ de tarieven openbaar van ziekenhuisbehandelingen tot 885 euro.
Rekenmachine.how much.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat meldt de zorgverzekeraar. VGZ gaat samenwerken met Zorgkaart Nederland en wil de resultaten op termijn gaan gebruiken bij de zorginkoop. 

VGZ
Klanten van Coöperatie VGZ hebben vanaf 8 november direct toegang tot de tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot 885 euro. Daarnaast krijgen verzekerden inzicht in de patiëntwaarderingen over de behandelingen in de betreffende ziekenhuizen. VGZ heeft daarom een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Patiëntenfederatie Nederland voor een aansluiting op ZorgkaartNederland. VGZ heeft ruim vier miljoen klanten.

Kwaliteit
Frank Elion, divisievoorzitter Commercie & Klantcontact: ‘Tarieven alleen zeggen niet zoveel. Onze klanten vragen ons om meer houvast bij het kiezen van een ziekenhuis. Door de samenwerking met ZorgkaartNederland als onafhankelijk platform bieden we ze veel meer relevante informatie om een afgewogen keuze te kunnen maken.’

Zorgkaart
Op het platform plaatsen patiënten 10.000 nieuwe waarderingen per maand en de website trekt maandelijks 820.000 unieke bezoekers, stelt de Patiëntenfederatie. De samenwerking met VGZ kan ZorgkaartNederland opwaarderen. Manager communicatie Nicole Velthuis:  ‘Mensen willen elkaar helpen met informatie die ertoe doet. Hoe meer ervaringen hoe beter en hoe waardevoller. Door samen te werken met zorgaanbieders, brancheverenigingen, en zorgverzekeraars zoals VGZ, groeit ZorgkaartNederland en daarmee de waarde van patiëntervaringen voor de zorg in Nederland.’

Zorginkoop
Vooralsnog zullen artsen nog geen consequenties ondervinden als gevolg van negatieve beoordelingen, maar het is wel degelijk de bedoeling van VGZ om deze als instrument te gaan gebruiken. De mogelijkheid van een strafkorting noemt woordvoerder Jaap de Bruijn ‘niet realistisch’. ‘Wij willen de eerste jaren het systeem verder ontwikkelen. Daarna is het denkbaar dat teveel negatieve waarderingen een reden zijn voor een stevig gesprek. Het zou ook kunnen dat wij vervolgens minder zorg inkopen bij dat specifieke ziekenhuis en onze klanten adviseren naar een ander ziekenhuis te gaan.’ Uiteindelijk zal VGZ ook deze resultaten op de site publiceren. ‘Wij willen stimuleren dat ziekenhuizen er zelf voor zorgen dat het aantal waarderingen op Zorgkaart Nederland omhoog gaat. Het mooist is het als ziekenhuizen deze inzetten in hun kwaliteitsbeleid en deze met de specialisten bespreken.’ 

PROM
VGZ ziet ook veel in een combinatie met andere gegevens, met name over het resultaat van behandelingen. De zorgverzekeraar zou de informatie van Zorgkaart Nederland graag aanvullen met PROM’s (Patient Related Outcome Measurements).  Deze zijn in bezit van Zorginstituut Nederland. Meerdere verzoeken om samenwerking door VGZ hebben echter nog niet tot resultaat geleid. 

CZ
De eerste zorgverzekeraar die de prijzen van behandelingen tot 885 euro bekend maakte, was CZ begin augustus. Daarop kwam veel commentaar. Zo zou het bij CZ slechts om 0,6 procent van de behandelingen gaan, stelden gezondheidseconomenHenriette Maassen van de Brink en Wim Groot. Minister Edith Schippers weersprak de kritiek dat openbaarmaking van de tarieven zou leiden tot ongewenste prijsstijgingen. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.