Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

VHN-voorzitter Bontje: ‘Geen drempel voor de huisarts’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Financiële drempels voor de huisarts zijn onwenselijk, zo vindt de Vereniging Huisartsenposten Nederland.
VHN-voorzitter Bontje: 'Geen drempel voor de huisarts'

Voorzitter Martin Bontje: ‘Het is onverstandig omdat mensen die echt ziek zijn, of kwetsbare ouderen zich zullen laten weerhouden om naar een huisarts te gaan.’

Eigenbijdrage

Bontje reageert hiermee op een enquête die HuisartsVandaag en de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen hielden. Van de 1022 huisartsen die de enquête invulden, zegt 77 procent voor een eigen bijdrage te zijn. Ze verwachten dat een eigen bijdrage van tussen de 10 en 25 euro een remmend effect zal hebben op het HAP-bezoek buiten kantoortijden. Zorgverzekeraars zouden deze eigen bijdrage moeten gaan innen. Op deze manier hopen huisartsen mensen te ontmoedigen die ’s avonds en in het weekend naar een, duurdere, huisartsenpost gaan, terwijl ze net zo goed overdag hun eigen huisarts hadden kunnen bezoeken.

Huisartsenpost

Volgens Bontje rakelt de enquête iets op wat helemaal geen probleem is: ‘Zevenhonderd huisartsen vinden een eigen bijdrage voor de huisarts een goed idee. Er zijn bijna negen duizend huisartsen. Dus je moet het wel in perspectief zien.’ Het duurst is als mensen naar de Spoedeisende Hulp gaan, zo legt Bontje uit. Voor de SEH geldt al een eigen risico, voor de huisarts niet. Als dat wel gebeurt, valt de financiële prikkel om naar een huisartsenpost te gaan, weg en zullen mensen alsnog naar een SEH gaan.

Bereikbaarheid

Bontje: ‘Belangrijk is wat de politiek ervan vindt. En een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een eigen bijdrage voor de huisarts.’ De VHN voorzitter vindt wel dat huisartsen klantvriendelijker kunnen gaan werken: ‘Huisartsen moeten hun bereikbaarheid vergroten, dat snappen ze donders goed.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Martin Bontje voorzitter Vereniging Huisartsenposten Nederland

Huisartsen voor eigen bijdrage aan HAP

Vraagtekens rondom overschrijding huisartsen

6 REACTIES

  1. Heer Martin, als uit een steekproef onder 20.000 Nederlanders blijkt dat 15.000 van hen voor afschaffing van het Koningshuis is, zijn dan dan de overige 16.5 miljoen – 15.000 landgenoten vóór het behoud van het Huis van Oranje?
    ‘Beetje dom, Martin, beetje dom’ zou HKH ongetwijfeld gezegd hebben.
    Het blijft overigens opmerkelijk: Bontje heeft het onderzoeksartikel duidelijk niet gelezen. Hij gaat niet in op de verkwisting van zorgeuro’s (HAP 10 x duurder dan dagconsult), op het boetebeleid voor bewezen diensten die louter de prtaktijkhouders treffen, niet de doktersassistentes, de NP’s de chaufeurs, de HAP directie laat staan de VHN bestuursleden.
    Overigens is de bereikbaarheid van de huisartsen geheel in orde, volgens de Inspecteur IGZ in dec. 2011.
    Het commentaar van Bontje bevat zoveel onjuistheden en trivialiteiten dat ik het hier maar even bij laat.
    PS Knappe prestatie overigens dat de waarheden van Bontje, de ZN-directeur, zo snel zijn ingeruild voor tegenovergestekde waarheden. Maar daar zal je wel zorgbobo voor moeten zijn om dat te kunnen.

  2. Lees alle reacties
  3. Martin, wel even met 2 benen op de grond blijven! “geen financiele drempels op de post”..??” ANW zorg (niet de eigen huisarts) is 9x zo duur als dagzorg (wel de eigen huisarts). Als de totaalkosten ANW te hoog uitvallen, gaat EN de premie omhoog EN worden huisarts als zorgaanbieder (extra) gekort. Hoezo geen drempels? Als je weet dat deze relatief dure zorgvragen ANW sinds 2002 ook nog eens met
    ruim 60% zijn gestegen, en huisarts bij 80% daarvan de vraag als niet ‘spoed’ziet, wat is dan de evidence van dit oneindig te blijven financieren? Werk dus met de juiste prikkels, bvb geen EB in de dagzorg, juist wel EB avonds. Martin Bontje weet toch wel hoe prikkels in te zetten? Althans toen hij nog bij ZN en VGZ werkte, wist hij dat wel!

  4. Bontje staat het uiteraard vrij om onderzoek te laten doen bij de andere huisartsen samen met de heer van Eyck, voorzitter van de LHV. De LHV-achterban werd niet geconsulteerd en het standpunt van Bontje van Eyck is niet meer dan speculatief te noemen.
    LHV is een ernstig gebrek aan democratie te verwijten: ook mbt het LSP en de 30 sec regel bij spoed is de achterban nauwelijks geconsulteerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.