Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier keer zoveel mensen naar poh-ggz

Redacteur Zorgvisie
Het aantal mensen dat aanklopt bij de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (poh-ggz) is in vier jaar tijd verviervoudigd. Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence.
Mensen die leven met of na kanker, kampen soms met psychische klachten. Goede informatievoorziening over ondersteunende zorg, bijvoorbeeld door een psycholoog, is daarom nodig.

In 2012 kwamen er 122 duizend mensen bij de poh-ggz, in 2016 was dit aantal gestegen naar 485 duizend, meldt Vektis. Ook hebben twee keer zoveel huisartsenpraktijken in dezelfde periode een poh-ggz aan hun praktijk toegevoegd. Uit de cijfers blijkt ook dat 61 procent van de mensen die in 2014 bij de poh-ggz terechtkwamen, in 2015 geen geestelijke gezondheidszorg meer nodig hadden.

Verklaring populariteit poh-ggz

Vektis keek ook naar de kosten van ggz in Nederland. In totaal werd er in 2015 3,9 miljard euro aan uitgegeven, blijkt uit de meest recente cijfers. De meest voorkomende geestelijke aandoeningen zijn depressie, angst en persoonlijkheidsstoornissen. De populariteit van de poh-ggz wordt volgens Vektis verklaard door het feit dat het een ‘serieus en laagdrempelig startpunt’ is voor veel mensen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.